Atacul din Franţa. Ce se cunoaşte despre victima decapitată, atacator, motivele crimei şi cum a reacţionat Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu victima postată online, FOTO Daily Mail
Imagine cu victima postată online, FOTO Daily Mail

Franţa este, din nou, în stare de şoc. Poliţiştii francezi au împuşcat un bărbat care a decapitat un profesor în apropierea unei şcolii dintr-o suburbie a Parisului, după ce acesta a prezentat elevilor săi mai multe caricaturi cu profetul Mahomed apărute în publicaţia Charlie Hebdo.

UPDATE Nouă persoane au fost reţinute sâmbătă în legătură cu acest atac. Printre acestea se află un minor şi tatăl unei fete care şi-a exprimat indignarea după ce profesorul a prezentat caricaturi cu profetul Mahomed.

Poliţia franceză a intrat în alertă, vineri, în jurul orei locale 17:00, după ce agenţii de poliţie din zona au informat structurile naţionale ale poliţiei că un trup decapitat a fost găsit în apropierea unei şcoli în zona Confland-Saint-Honorine, o suburbie din nord-vestul Parisului. 

Ce s-a întâmplat

Un bărbat l-a atacat şi decapitat pe profesorul al cărui nume încă nu a apărut în presa franceză cu un cuţit mare de bucătărie. O sursă din poliţie a declarat că mai mulţi martori l-au auzit pe atacator strigând „Allahu Akbar” în timpul atacaului, conform agenţiei Reuters. Imediat după săvârşirea crimei, atacatorul a fugit de la locul faptei. Poliţia locală, însă, alertată de cetăţenii din zona a ajuns repede în zonă şi au reuşit să-l prindă pe atacator în Eragny, un cartier învecinat. Aceştia l-au somat să se predea, dar acesta ar fi refuzat şi ar fi început să-i ameninţe pe poliţişti, care l-au împuşcat, acesta murind la scurt timp după. 

Atât locul crimei, cât şi locul în care poliţiştii l-au prins şi împuşcat pe criminal sunt în prezent închise în vederea derulării investiaţiei. Patru persoane, inclusiv un minor, au fost arestate, conform unei surse judiciare citate de AFP, toţi având legături de rudenie cu atacatorul. 

VIDEO Momentul în care atacatorul din Paris care a decapitat un profesor este încolţit şi împuşcat de poliţiştii francezi

Cine este victima

Conform informaţiilor obţinute de presa internaţională, victima este un profesor de geografie şi istorie în vârstă de 47 de ani, dar care ţinea şi ore de „educaţie morală şi civică”. În cadrul unei ore ţinute la această materie, acesta a discutat cu elevii săi, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, despre libertatea de exprimare. În cadrul discuţiei, profesorul le-a arătat acestora unele dintre caricaturile profetului Mahomed publicate în revista Charlie Hebdo. Conform declaraţiilor unor părinţi, profesor le-ar fi spus elevilor musulmani, înainte să arate fotografiile, să părăsească sala dacă se simt ofensaţi.

La începutul lunii, după ce profesorul le-a arătat elevilor caricaturile cu Mahomed, mai mulţi părinţi musulmani s-ar fi plâns la conducerea şcolii cu privire la decizia profesorului, iar un părinte foarte nervos a postat pe YouTube o filmare în care îl critică pe profesor. Conform The Guardian, vineri seară, după atac, un alt părinte a comentat la videoclipul respectiv de pe Youtube, spunând: „Sunt părintele unui elev de la această şcoală. Profesorul doar a arătat caricaturile publicat în Charlie Hebdo în cadrul unei lecţii despre libertate de expresie. Le-a spus elevilor musulmani că pot părăsi încăperea dacă vor asta, din respect pentru ei. A fost un profesor extraordinar. A încercat să încurajeze spiritul critic al elevilor săi, întotdeauna cu respect şi inteligenţă. În seara aceasta, sunt trist, pentru fiica mea, dar şi pentru toţi profesorii din Franţă. Putem continua să predăm fără să ne temem că am putea fi ucişi?”

Cine este atacatorul

Potrivit presei franceze, suspectul este un tânăr născut la Moscova, identificat ca Abdulah A., de origine cecenă, în vârstă de 18 ani. Acesta nu figura pe nicio listă a poliţiei franceze ca având legături cu vreo reţea teroristă. Conform Le Parisien, ar fi avut doar un cazier pentru infracţiuni minore, de drept comun. Imediat după decapitarea profesorului, ucigaşul şi-a revendicat actul pe Twitter, postând o fotografie a victimei decapitate cu descrierea „Lui Macron, şeful necredincioşilor, ţi-am executat unul dintre câini, care a îndrăznit să-l pângărească pe Mohammed”. Contul a fost suspendat la puţin timp după publicarea acestei postări. 

Reacţia lui Macron

Emmanuel Macron, ajuns de urgenţă în zona atacului şi cu o figură vizibil afectată, a fost tranşant în declaraţii. „Unul dintre compatrioţii noştri a fost asasinat astăzi pentru că îi învăţa pe alţii. Îşi învăţa studenţii despre libertatea de exprimare, libertatea de a crede sau de a nu crede. A fost un atac mişelesc. Este victima unui atac terorist islamist”, a spus acesta, adăugând că ucigaşul a căutat „să atace republica şi valorile ei”. „Aceasta este bătălia noastră şi este una existenţială. Teroriştii nu vor avea succes, nu ne vor dezbina”, a proclamat preşedintele francez.

În ianuarie 2015, doi terorişti islamişti au omorât 12 persoane în interiorul şi în apropierea redacţiei Charlie Hebdo. În următoarea zi, în cadrul unui atac realizat de un alt terorist, o poliţiştă şi alte patru persoane de origine evreiască au fost ucişi într-un supermarket. Toţi cei trei terorişti au fost omorâţi, în incidente separate, de poliţia franceză. În prezent, în Franţe are loc un proces în care sunt judecaţi 14 indivizi suspectaţi de legături cu atacurile din 2015, iar în urmă cu trei săptămâni, doi jurnalişti au fost înjunghiaţi în apropiere fostului sediu al publicaţiei Charlie Hebdo. 

În contextul unei îngrijorării exprimate de o tot mai mare parte a publicului francez cu privire la extremismul islamist, Emmanuel Macron a anunţat, la începutul lunii, într-un discurs mult anticipat de cetăţenii francezi, că o minoritate din cei aproximativ şase milioane de musulmani de pe teritoriul Franţei sunt pe cale să formeze o „contra-societate”. Pentru a combate acest lucru şi pentru a apăra valorile laice ale republicii, Macron a propus o serie de noi reglementări, precum supravegherea mai strictă a procesului de şcolarizare al musulmanilor în sistemul francez ori controlarea finanţărilor externe ale lăcaşurilor de cult musulmane.    

Palatul Elysée a anunţat că profesorului i se va aduce un omagiu naţional, urmând ca data să fie stabilită.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite