Atacatorii din Spania ar fi fost radicalizaţi de un imam din Ripoll INFOGRAFIE

Atacatorii din Spania ar fi fost radicalizaţi de un imam din Ripoll INFOGRAFIE

Atacurile din Spania au provocat o undă de şoc în toată Europa Foto: EPA

Autorităţile din Spania continuă ancheta în cazul atacurilor teroriste de la Barcelona şi Cambrils, soldate în total cu 14 morţi şi peste 100 de răniţi, atentate revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. Un suspect este în continuare căutat, iar noi informaţii despre celula teroristă care ar fi plănuit atacurile arată că un imam din oraşul spaniol Ripoll ar fi jucat un rol-cheie în organizarea atentatelor.

Poliţia catalană, care porneşte de la ipoteza unei celule teroriste formate din 12 persoane, îl caută în continuare pe marocanul în vârstă de 22 de ani Younes Abouyaaqoub, suspectat că a condus furgoneta care a intrat în mulţime pe celebrul bulevard Las Ramblas din Barcelona, ucigând 13 persoane şi rănind peste 100.
 
Ministrul spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, declarase sâmbătă că această celulă teroristă a fost „destructurată“, însă poliţia catalană a ţinut să nuanţeze afirmaţia, explicând că „o persoană este dată în continuare în urmărire“.
 
Până acum, poliţia a reţinut patru suspecţi, iar cinci au fost ucişi după atacul de la Cambrils, în care o maşină a intrat în mulţime, înainte de a lovi un vehicul al poliţiei, atentatul soldându-se cu un mort şi şase răniţi.
 
Autorităţile nu exclud ca celelalte două persoane suspectate să fi murit, însă deocamdată nu au dovezi clare în acest sens. 
 
Potrivit presei spaniole, este posibil ca cei doi să-şi fi pierdut viaţa în timp ce încercau să fabrice explozibili într-o casă din Alcanar, unde, cu mai puţin de 24 de ore înainte de atentatul din Barcelona, a avut loc o deflagraţie.
 
Unul dintre cei doi pare să fi jucat şi un rol-cheie în organizarea celulei teroriste. 
 
Este vorba despre imamul Abdelbaki Es Satty, care ar fi fost implicat în radicalizarea rapidă a mai multor suspecţi în cazul celor două atentate - copii ai unor imigranţi marocani, care locuiau la Ripoll, o localitate liniştită, cu 10.000 de locuitori, situată la circa 106 kilometri de Barcelona, notează AFP, preluată de dhnet.be.
 
De altfel, un oficial din cadrul poliţiei a declarat pentru agenţia de presă AP că anchetatorii suspectează că imamul, care a ţinut predici până în iunie la o moschee din acest oraş, i-ar fi motivat pe tineri să comită atacurile. 
 
Domiciliul său a fost percheziţionat de mai multe ori, inclusiv sâmbătă dimineaţă.
 
Potrivit Deutsche Welle, în urmă cu două luni, Es Satty a renunţat brusc să mai ţină predici. El le-ar fi spus colegilor săi că a luat această decizie pentru a sta timp de trei luni în Maroc, ţara sa natală.
 
Însă un vecin din Ripoll al imamului a declarat pentru AFP că l-a văzut pe cleric la începutul acestei săptămâni. „Ultima dată l-am văzut marţi şi mi-a spus că urmează să plece în Maroc, să-şi vadă soţia“, a afirmat bărbatul. 
 
Poliţia ia în calcul şi varianta ca Es Satty să fi murit în explozia ce a avut loc miercuri seară la Alcanar, în timp ce membri ai celului teroriste încercau să fabrice o bombă ce ar fi urmat să fie folosită pentru comiterea unui atentat mai sofisticat. 
 
De altfel, postul spaniol de televiziune RVTE a relatat că există indicii că imamul a murit în explozie, însă nu există o confirmare oficială în acest sens. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: