Atac terorist în Paris. Amedy Coulibaly a fost doborât cu 40 de gloanţe

Atac terorist în Paris. Amedy Coulibaly a fost doborât cu 40 de gloanţe

Amedy Coulibaly a fost ucis de cel puţin 40 de gloanţe FOTO AP/ Captură dintr-un video postat de militanţi

Membri ai forţelor speciale care au intervenit în cazul luării de ostatici din Paris, de la magazinul evreiesc, povestesc cum au lucrat 50 de ore fără întrerupere înainte de raidul asupra magazinului, cum Amedy Coulibaly a încercat să negocieze eliberarea ostaticilor şi cum, într-un final, poliţia a intrat în magazin, ucigându-l pe Coulibaly cu peste 40 de focuri de armă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Amedy Coulibaly, în vârstă de 32 de ani, a intrat în supermarketul evreiesc la ora 13.00, vineri, ucigând patru oameni şi luând 17 ostatici. El a fost un apropiat al fraţilor Kouachi care au organizat atentatul terorist din Franţa, atacând sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo şi ucigând 12 persoane. În acelaşi timp cu luarea de ostatici din supermarket, Said şi Cherif Kouachi se baricadaseră într-o tipografie, având prizonier un bărbat.
 

Despre operaţiunea de capturare a lui Amedy Coulibaly

„Atunci când a început atacul, nu mai simţeam oboseala“, mărturiseşte Jean-Pierre, unul dintre membrii forţelor speciale. „A fost ca o infuzie de adrenalină“, adaugă el.
 
Iniţial, forţele speciale au vrut să-l captureze pe Amedy Coulibaly, însă, observându-i comportamentul, şi-au dat seama că el îşi dorea să moară într-un schimb de focuri cu poliţia. „Sincer, unul dintre lucrurile care ne-au motivat a fost filmul îngrozitor în care colegul nostru Ahmed Merabet a fost ucis cu sânge rece chiar în faţa redacţie Charlie Hebdo. Cu toţii aveam imaginea aceasta în cap“, spune Jean-Pierre.
 
„Lunetiştii noştri nu au reuşit să-l prindă în bătaia armei, pentru că acoperise toate ferestrele cu afişe“, spune „Stan“, un alt membru al forţelor speciale, pentru „Le Parisien“.
 
Teroristul Amedy Coulibaly le-a spus negociatorilor, care reuşiseră să stabilească un dialog prin telefon, că vrea să i se permită o transmisiune în direct pe un canal de televiziune şi că oferă în schimb un băiat de aproximativ 10 ani. Autorităţile au decis să respingă această solicitare, notează „The Telegraph“.
 
Potrivit lui Jean-Pierre, finalul ambelor luări de ostatici (cea din supermarketul din Vicennes, Paris, şi cea aflată la peste 30 de kilometri din Dammartin-en-Goele, unde fraţii Kouachi aveau un prizonieri) era plănuit să aibă loc simultan, chiar înainte de căderea nopţii.
 
Însă, în final, fraţii Kouachi au decis să iasă singuri, în jurul orei 17.00, în acelaşi timp în care Coulibaly îşi făcea rugăciunile, aşa că ambele operaţiuni au început oricum în acelaşi timp. 
 
„Teroristul a deschis imediat focul asupra noastră. A tras cu kalaşnikovul lui şi apoi s-a retras în magazin“, povesteşte Stan.
 
Echipa a crezut că Amedy Coulibaly s-a întors în magazin pentru a omorî ostaticii. Un al treilea membru al echipei, „Marc“, a mărturisit pentru „Le Parisiene“ că forţele speciale erau acoperite de o ploaie de gloanţe. „În faţa noastră era un om foarte precis, foarte bine antrenat, care ştia cum funcţionează arma lui AK47“, spune Marc.
 
Coulibaly pusese coşuri de cumpărături la intrare, pentru a bloca poliţiştii. „Apoi s-a aruncat asupra noastră“, spune Stan. Teroristul a fost întâmpinat cu focuri de armă, sfârşind prin a avea în corp cel puţin 40 de gloanţe.
 
Atunci, membrii echipei speciale de intervenţie s-au grăbit să evacueze ostaticii. „Cu toţii ne-au mulţumit. Unii dintre colegii mei aveau lacrimi în ochi“, conchide Jean-Pierre.

 
Cum au plănuit agenţii forţelor speciale rezolvarea celor două situaţii de luări de ostatici

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările