Atacatorul de la Londra, un student în vârstă de 20 de ani, fusese recent eliberat din închisoare şi era supravegheat de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorul atacului de la Londra a fost identificat
Autorul atacului de la Londra a fost identificat

Bărbatul care a înjunghiat mai multe persoane în cartierul londonez Streatham şi a fost ulterior împuşcat de poliţie fusese eliberat din închisoare cu doar câteva zile în urmă, fiind condamnat pentru infracţiuni în legătură cu terorismul.

Atacatorul se numeşte Sudesh Amman, are 20 de ani, şi la proces a manifestat o puternică fascinaţie faţă de comiterea de atacuri teroriste, în special prin folosirea unor cuţite, dar avea în vedere şi atacuri cu acid. 

El era student la North West London College în momentul condamnării, în decembrie 2018.

El primise o sentinţă de 3 ani şi patru luni de închisoare pentru posesie şi distribuire de materiale extremiste, din care a executat doar jumătate, fiind eliberat la sfârşitul lui ianuarie.

În laptopul său s-au găsit documente în care bărbatul îşi exprima dorinţa de a muri ca un martir, ca şi schiţe de fabricare a explozibililor. El manifesta apropiere faţă de fundamentalismul islamic şi ISIS.

La momentul atacului bărbatul se afla sub supravegherea activă a poliţiei, fiind bine cunoscut autorităţilor contrateroriste ceea ce a şi permis intervenţia rapidă. Potrivit martorilor o maşină a unor ofiţeri sub acoperire a oprit în faţa maşinii bărbatului.

Surse ale închisorii au declarat că existau îngrijorări în privinţa comportamentului cât timp a fost închis, dar că autorităţile nu-l mai puteau reţine în condiţiile legilor existente. El avea un limbaj puternic extremist.

Potrivit relatărilor martorilor bărbatul care avea asupra lui o vestă falsă de explozibilia intrat într-un magazin unde a început să atace oameni cu o macetă .Trei persoane au fost rănite, un bărbat şi două femei. Una dintre  victime se află în stare gravă. 

Premierul Boris Johnson a spus că urmează ca luni să fie anunţate planuri pentru „schimbări fundamentale ale sistemului în cazul celor condamnaţi pentru infracţiuni în legătură cu terorismul”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite