Atac armat la Munchen. Thomas de Maiziere: Ucigaşul şi-a atras victimele prin intermediul Facebook

Atac armat la Munchen. Thomas de Maiziere: Ucigaşul şi-a atras victimele prin intermediul Facebook

Ministrul german de Interne Thomas de Maziere FOTO Arhivă

Autorul atacului armat din Munchen (capitala landului Bavaria, sudul Germaniei), şi-a atras victimele după ce a piratat un cont de Facebook şi i-a invitat la un restaurant de tip fast food pentru a profita de reduceri, a declarat sâmbătă ministrul german de Interne Thomas de Maiziere.

Ştiri pe aceeaşi temă

„A avut dinainte un cont Facebook piratat“, a explicat De Maiziere într-o conferinţă de presă la Berlin, relatează AFP, potrivit Agerpres.

 Acest cont invita victimele să vină şi să profite „de oferte speciale sau de reduceri“ la un lanţ de tip fast food din centrul comercial unde a avut loc atacul de vineri seară, soldat cu nouă morţi. „Unele elemente ne fac să credem (că persoana care a piratat contul) este chiar ucigaşul“, a adăugat ministrul, în condiţiile în care invitaţia de a se întâlni la restaurantul fast food a fost fixată pentru vineri, ora locală 16.00 (17.00 ora României).

Thomas de Maiziere a apreciat că asasinul, David Ali Sonboly, un germano-iranian în vârstă de 18 ani, a fost cel mai probabil victimă a hărţuirii de către alţi „tineri de vârsta sa“.

Majoritatea victimelor sunt adolescenţi sau tineri: trei victime aveau 14 ani, două aveau 15 ani, iar alţii aveau 17, 20, 20 şi 45 de ani. Poliţia nu a confirmat existenţa unor legături între asasin şi vreuna dintre cele nouă victime decedate, locuitori ai Munchenului de diverse naţionalităţi.

Nu se cunosc deocamdată motivaţiile tânărului, însă poliţia presupune că este vorba de un „caz classic“ de „amok“, cuvânt obişnuit în limba germană (scris sub forma „amok“) şi care se regăseşte şi în Dicţionarul Enciclopedic tipărit în România, cu explicaţia: „denumire a unei tulburări psihice observate iniţial în Asia de Sud-Est, constând din manifestări maniacale periculoase, cu impulsuri de omucidere“, notează Agerpres.

Potrivit poliţiei, după atacul armat, tânărul s-a sinucis cu un pistol de 9 milimetri cu număr de înregistrare şters, iar în rucsacul atacatorului s-au găsit încărcătoare cu 300 de gloanţe.

Potrivit Reuters, Germania are una dintre cele mai dure legislaţii din Europa în privinţa achiziţiei şi posesiei unei arme de foc.

Astfel, pentru a deţine o armă în Germania, trebuie mai întâi ca persoana să obţină permisul de portarmă. Solicitantul trebuie să aibă cel puţin 18 ani şi să demonstreze că are motive pentru a deţine o armă. Persoanele cu vârsta sub 25 de ani trebuie să treacă mai întâi un test psihologic. Autorităţile germane pot interzice oricărei persoane - dependentă de droguri sau alcool sau bolnavă psihic - să obţină permis de portarmă.

Germania şi-a înăsprit legislaţia privind armele de foc după ce în 2009 un adolescent a ucis 15 persoane la o şcoală din Winnenden (sud-vestul Germaniei). Autorităţile au atribuţii mai ample în a verifica dacă armele sunt depozitate la loc sigur atunci când nu sunt folosite şi pot efectua verificări inopinate.

În Germania, există 1,4 milioane de persoane care deţin legal aproape 5,5 milioane de arme de foc, potrivit datelor din Registrul German privind Armele de Foc, alcătuit la începutul anului 2013. Dar cotidianul „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, care cita experţi în domeniu, a relatat în ianuarie că în Germania există aproape 20 de milioane de arme de foc deţinute ilegal.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările