Atac armat la Istanbul. Premierul Yildirim susţine că nu există informaţii clare despre cei care se fac vinovaţi de atacul armat din clubul Reina

Atac armat la Istanbul. Premierul Yildirim susţine că nu există informaţii clare despre cei care se fac vinovaţi de atacul armat din clubul Reina

Atac armat într-un club de noapte din Istanbul. FOTO EPA

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a declarat duminică după-amiază că autorităţile turce nu au informaţii clare pentru a putea determina cine este vinovat de atacul armat sângeros de la clubul Reina din Istanbul. Nicio grupare teroristă nu a revendicat până în acest moment atacul armat în care şi-au pierdut viaţa 39 de persoane, inclusiv 16 cetăţeni străini, în vreme ce alţi 69 de oameni au fost răniţi în noaptea de Revelion.

”Mai multe detalii au început să iasă la lumini, dar autorităţile lucrează pentru a obţine rezultate concrete. Poliţiştii şi forţele de securitate vor transmite informaţii în timpul investigaţiei”, a declarat premierul Yidlirim.
 
Prim-ministrul turc a evitat să speculeze cu privire la identitatea atacatorului armat, care este în continuare căutat de autorităţile din Istanbul. Forţele de securitate au lansat o operaţiune masivă în căutarea suspectului, care şi-a abandonat arma în clubul Reina.
 
Binali Yildirim a dezminţit informaţiile apărute în presă cu privire la costumul de Moş Crăciun pe care atacatorul l-ar fi folosit pentru a intra în clubul din Istanbul.
 
De asemenea, motivul atacului rămâne un mister.
 
Anterior, preşedintele turc a declarat că atacul armat nu este unul independent de situaţia complicată din regiune. Atacul armat a avut loc în jurul orei locale 01.30, când aproximativ 500 - 600 de persoane sărbătoreau trecerea dintre ani în în clubul Reina, aflat pe malul european al Bosforului. 
 
”Un terorist cu o armă care avea ţeavă lungă... a dus la capăt în mod brutal şi sălbatic acest atac, după ce a deschis focul spre persoane care erau aici pur şi simplu pentru a sărbători Anul Nou”, a declarat guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin.
 
Unii martori susţin că atacatorul vorbea în limba arabă, însă informaţia nu a fost confirmată oficial, iar pentru a scăpa cu viaţă unele persoane aflate în club au sărit în apele Bosforului.
 
Conform autorităţilor, atacatorul a intrat în clubul de noapte îmbrăcat în costum de Moş Crăciun şi a împuşcat mai întâi un poliţist şi un civil care erau în faţa localului din Istanbul.
 
Clubul Reina este unul select, fiind frecventat şi de foarte mulţi cetăţeni străini, şi este situat pe malul european al Bosforului, lângă primul pod construit peste strâmtoarea care separă Europa de Asia.
 
La Istanbul, până la 25.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în perioada sărbătorilor de iarnă.
 
Autorităţile turce au luat măsuri de securitate suplimentare în noaptea dintre ani în urma atentatelor numeroase comise în ultimele luni de jihadiştii Statului Islamic, dar şi de militanţii kurzi de la PKK. Circulaţia rutieră a fost oprită pe mai multe artere care duc spre centrul Istanbulului, dar şi în Ankara. Mai mult, până la 17.000 de ofiţeri de poliţie au fost desfăşuraţi în noaptea dintre ani pe străzile din metropola situată pe malul Bosforului.
 
Jihadiştii Statului Islamic au comis în luna iulie un atentat sângeros la aeroportul internaţional Ataturk din apropiere de Istanbul. Un număr de 45 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul armat din terminalul aeroportului Ataturk.
 
De asemenea, atacul armat din clubul de noapte are loc la aproape două săptămâni de la asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov în Ankara.
 
Turcia face parte din coaliţia internaţională care bombordează poziţiile jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak. De asemnea, soldaţii turci au lansat la finele lunii august o campanie militară împotriva jihadiştilor din apropierea frontierei cu Turcia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: