Astăzi încep lucrările la gazoductul rusesc South Stream. Concurentul european Nabucco, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Vladimir Putin participă la inaugurarea şantierului South Stream
Preşedintele Vladimir Putin participă la inaugurarea şantierului South Stream

Gigantul rus Gazprom demarează, vineri, în prezenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, lucrările de construcţie a gazoductului South Stream, destinat să livreze Uniunii Europene gaze naturale din Rusia prin Marea Neagră, ocolind Ucraina.


Ceremonia oficială de inaugurare a şantierului va începe la ora 13.00 (ora României la Anapa, pe malul Mării Negre, punctul de pornire a traseului acestui gazoduct.

Traseul South Stream va trece de la portul rusesc Dzhubga la portul bulgar Varna, prin adâncul Mării Negre. Iar din Bulgaria conducta va fi instalată via teritoriul Serbiei, Ungariei, Sloveniei până în Italia.

Totodată, se planifică construirea unor tronsoane în Macedonia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina.Costul total al South Stream, împreună cu suprafeţele de teren este estimat la 16 miliarde de euro. Construcţia trebuie să fie finalizată peste 3 ani, iar livrările comerciale în Europa trebuie să înceapă în 2016.

Capacitatea maximă a noului gazoduct va fi de 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, şi acest nivel va fi atins în 2018.
Proiectul, este realizat de un consorţiu alcătuit din Gazprom (50%), grupul petrolier italian ENI (20%), francez EDF (15%) şi german Wintershall (15%), o filială a gigantului din industria chimică BASF.

South Stream va fi complementar gazoductului său nordic, Nord Stream, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică. Lansat în noiembrie 2011, această instalaţie cu o lungime de 1.220 de kilometri şi-a dublat capacitatea, pentru a ajunge la 55 de miliarde de metri cubi anual, după darea în folosinţă la începutul lunii octombrie a celei de-a doua conducte.

Livrările de gaze naturale din Rusia reprezintă peste un sfert din necesarul de gaze în ţările Uniunii Europene.

Gazoductul european concurent, Nabucco, în moarte clinică

În schimb, cortina riscă să cadă pentru cea mai ambiţioasă tentativă a Uniunii Europene de a asigura un acces independent la resursa crucială reprezentată de gazul natural.

Deja greu încercat de avansarea concurentului rus South Stream, de lipsa de investiţii şi de acorduri cu anumite ţări furnizoare, acest proiect de 15 miliarde de euro ar putea să primească lovitura de graţie după ce presa germană a anunţat că RWE, principalul investitor în proiect, ar putea să se retragă până la finalul anului. Austriacul OWE ar putea să cumpere partea sa (16,67%).

Acest fiasco arată încă o dată cum îi lipseşte Europei riposta în faţa dominaţiei ruseşti în sectorul materiilor prime. De mult timp, gazoductul este văzut drept exemplul unei politici industriale şi energetice europene eşuate. Deoarece este însufleţită de cuvinte, dar prea puţin de mijloace financiare sau de susţinere concretă politică, scrie  „Süddeutsche Zeitung“
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite