Habemus Papam! Cardinalii au ales noul suveran pontif!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumul alb a ieşit din coşul Capelei Sixtine după cea de-a cincea rundă de vot. FOTO Reuters
Fumul alb a ieşit din coşul Capelei Sixtine după cea de-a cincea rundă de vot. FOTO Reuters

Cardinalii electori au ales noul suveran pontif. Rămâi pe adevarul.ro pentru a afla cine este noul Papă. Fumul alb a ieşit pe coşul Capelei Sixtine în urmă cu doar câteva minute.

UPDATE 21.12 Peste 100.00o de persoane în piaţă.

UPDATE 21.01 Contul de Twitter al Suveranului Pontif, al cărui profil fusese schimbat în @Sede Vacante după ce Benedict al XVI-lea a renunţat la pontificat, a revenit miercuri seară din nou la profilul de @Pontifex, transmite Associated Press.

Agenţia AP menţionează că deocamdată nu au fost transmise noi mesaje pe Twitter de pe acest cont.

Contul de Twitter al papei emerit Benedict al XVI-lea - @Pontifex - a fost închis definitiv din 28 februarie 2013, odată cu intrarea în vigoare a renunţării la pontificat a Suveranului Pontif.

Lansat în nouă limbi anul trecut, la 12-12-12, contul lui Benedict al XVI-lea era urmărit de peste două milioane de oameni din întreaga lume, între care 1,5 milioane în engleză şi 639.994 în spaniolă.

UPDATE 20.40 Garda elveţiană s-a mobilizat în jurul treptelor din faţa Bazilicii. 

UPDATE 20.38  Primul lucru care trebuie spus despre noul Papă este că acesta a fost ales mult mai repede decât se credea. Au existat foarte puţine voci care să anunţe o decizie mai devreme de joi. 

UPDATE 20.15 Încă nu a fost dezvăluit numele următorului Papă. Cardinalul Jean-Louis Pierre Tauran va apărea în scurt timp la balconul Bazilicii Sfântului Petru de la Vatican pentru a anunţa numele acestuia. 

UPDATE 20.13 Miile de pelerini din Piaţa San Pietro scandează „Habemus Papam!”

UPDATE 20.13 Ce se întâmplă acum: Decanul Colegiului Cardinalilor trebuie să îl întrebe oficial pe cel care a strâns cele mai multe voturi dacă este dispus să preia şefia Bisericii Catolice. 

Apoi, cardinalul trebuie să comunice numele papal pe care şi l-a ales. 

UPDATE 20.05 Fumul alb a ieşit la ora 19.06 (20.06, ora României), după al cincilea vot care a avut loc în cadrul Conclavului.

UPDATE 19.25 Cel mai probabil, a patra rundă de vot s-a încheiat fără un rezultat pozitiv. Fumul de orice culoare se lasă astfel aşteptat şi va apărea după cea de-a cincea sesiune de vot.

Cele două sesiuni de miercuri dimineaţă au durat puţin peste o oră - prima a început la 11.30, iar fumul negru a ieşit la 12.40. 

UPDATE 19.14 Nu ştim când va ieşi fumul alb, dar ştim că momentul va fi urmat de aceste cuvinte: 

„Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam; Eminentissimum ac reverendissimum Dominum, Dominum (prenumele) Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem (numele de familie), Qui sibi nomen imposuit (numele papal)."

„Vă anunţ o mare bucurie: avem un Papă. Cel mai eminent şi cel mai evlavios Domn, Domnul (prenumele), cardinal al Sfintei Biserici Romane (numele de familie), care îşi ia numele (numele papal).”

UPDATE 18.40 Două steaguri româneşti sunt prezente în Piaţa San Pietro, unde mii de pelerini s-au strâns şi în această seară pentru a urmări rezultatul votului din Conclav.

credinciosi vatican foto reuters

Steaguri Vatican

UPDATE 18.26 În 2005, cardinalul Joseph Aloisius Ratzinger a fost ales Papă în a patra rundă de vot - cea care se desfăşoară în aceste momente în Capela Sixtină. 

UPDATE 18.21 Cardinalii s-au întors în Capela Sixtină, unde se desfăşoară cea de-a patra rundă de vot pentru alegerea următorului suveran pontif. 

Fumul alb sau negru ar putea ieşi în orice moment în intervalul 18.30-20.30 ora României. Între aceste ore, cardinalii vor vota de două ori, dacă este cazul, iar fumul va ieşi după cea de-a doua sesiune. 

În cazul în care fumul va fi negru, atunci cardinalii se vor retrage la Casa Marta pentru această noapte, iar întregul proces se va relua mâine, cu aceeaşi structură: patru runde de vot - două dimineaţa, două seara, cu fum o dată la două runde de vot. 

UPDATE 12.52 Cardinalii electori au votat de două ori în această dimineaţă, iar fumul negru a ieşit pe coş după ce-a dea doua sesiune. Astfel, numărul total al rundelor de vot desfăşurate până acum a urcat la trei. 

Cardinalii intră acum într-o pauză, iar următoarea rundă de vot, a patra, va avea loc diseară. 

UPDATE 12.36 Se pare că arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola, şi-a pierdut avansul. Considerat până acum favoritul în cursă - surse citate de „La Republica” susţin că acesta a obţinut 50 de voturi marţi seară - presa internaţională sugerează că Scola nu mai este la fel de bine cotat. 

UPDATE 12.23 Mii de pelerini s-au strâns şi astăzi în Piaţa San Pietro pentru a aştepta să vadă cu ochii lor fumul alb. Vremea nu ţine însă cu ei nici miercuri: plouă în continuare. Sesiunea de vot a început în urmă cu aproape o oră. 

UPDATE 12.05 Votul de acum durează considerabil mai mult decât cel de marţi seară, când fumul negru a ieşit pe coş la aproximativ 25 de minute de când a început votul. 

UPDATE 11.36 A doua rundă de vot pentru alegerea noului Papă a început în urmă cu câteva minute. Potrivit presei internaţionale, favoritul în cursă rămâne italianul Angelo Scola, arhiepiscop al regiunii Milano. 

Pentru a fi ales Papă, un cardinal trebuie să primească două treimi din voturi, adică 77. Marţi a avut loc primul vot, dar nimeni nu a întrunit acest număr de voturi. Un fum negru a ieşit ieri seară pe hornul instalat pe acoperişul Capelei Sixtine. Acest lucru semnifică faptul că cei 115 cardinali nu au reuşit să-l aleagă pe cel de-al 266-lea Suveran Pontif din istoria Bisericii Romano-Catolice.

Cotidianul „La Repubblica“ scrie că Angelo Scola, cardinalul italian în vârstă de 71 de ani, ar dispune deja de circa 50 de voturi, iar votul de marţi seara „ar fi fost de fapt un fel de referendum pro sau anti-Scola“. Un alt „papabil “ serios ar fi cardinalul brazilian Odilo Pedro Scherer în vârstă de 63 de ani. Şansele i-ar fi crescut şi cardinalul maghiar Peter Erdo (60 de ani), notează „La Repubblica“.

„Corriere della Sera“ prezintă o scrisoare pe care cardinalul american Dolan le-ar fi trmis-o preoţilor din arhidioceza sa ăn care le spune că el crede că noul Pontif va fi ales joi.„Eu cred că succesorul lui Benedict al XVI-lea va fi ales până joi seară, iar mesa noului Papă va fi celebrată în 19 martie“, se arată în scrisoarea care a fost onfirmată de purtătorul de cuvânt al lui Dolan.

Desfăşurarea conclavului costă peste 4,5 milioane de euro, sumă asigurată de statul italian, scrie presa itaiană. Primarul Romei, Gianni Alemanno a declarat recent că statul italian a pus la dispoziţia Primăriei din  Roma 4,5 milioane de euro, care va fi utilizată pentru a garanta siguranţa pelerinilor şi ordinea publică în incinta Vaticanului, pe întreaga perioadă în care se va desfăşura Conclavul. La Roma au sosit mii de persoane, turişti şi credincioşi, precum şi peste 5.000 de jurnalişti din întreaga lume, pentru a relata evenimentul.

Fum negru: cardinalii nu au reuşit nici astăzi să aleagă următorul Papă


LISTA „PAPABILILOR”

Demisia fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice, făcut de Papa Benedict al XVI-lea, aprinde veşnica discuţie a succesorului. „Papabilii” vin din toate colţurile lumii, însă profilul viitorului Papă nu este foarte clar. 


Care au fost cel mai scurt şi cel mai lung conclav din istoria catolicismului

Conclavul pentru alegerea noului papă care se desfăşoară acum la Vatican reuneşte 115 cardinali eligibili pentru a vota, astfel încât la sfârşitul ritualului, unul dintre aceştia va fi ales noul suveran pontif. Însă durata unui conclav era întotdeauna necunoscută, cardinalii fiind izolaţi de lumea exterioară, şi a durat de la o zi până la aproape doi ani.


FOTOGALERIE Mii de pelerini au aşteptat în ploaie pentru a vedea fumul care a ieşit pe coşulCapelei Sixtine

Mii de pelerini au aşteptat marţi în Piaţa San Pietro pentru a vedea dacă fumul care urma să iasă pe coşul aflat deasupra Capelei Sixtine va fi alb sau negru. Pe lângă credincioşi, sute de feţe bisericeşti au mers la Vatican, de unde nu au lipsit nici activistele Femen, care au profitat de ocazie pentru a protesta pentru drepturile femeilor.


Vaticanul a dezvăluit secretul fumului ce iese pe coşul Capelei Sixtine 

Celebrul fum ce iese de pe coşul Capelei Sixtine şi care semnalează, când este alb, că Biserica Catolică are un nou papă, iar când este negru, că votul nu a ajuns la un rezultat în acest sens, nu este produs doar de buletinele de vot arse.


FOTOGALERIE Cum a fost aranjată Capela Sixtină pentru Conclavul de alegere a următorului papă

Cei 115 cardinali electori se vor reuni astăzi în Capela Sixtină, unde se vor sfătui şi vor alege prin vot următorul suveran pontif, după ce Papa Benedict al XVI-lea a demisionat, la jumătatea lunii februarie.


Raiduri antimafie în dioceza cardinalului favorit în cursa pentru Sfântul Scaun

Cu doar câteva ore înainte de începerea Conclavului, poliţiştii italieni au descins într-o serie de raiduri în dioceza arhiepiscopului Angelo Scola, favoritul în cursa pentru Sfântul Scaun.


Două militante Femen au protestat topless în piaţa Sfântul Petru în timpul conclavului

Două militante feministe au manifestat pentru scurt timp marţi seară, cu bustul gol, în piaţa Sfântul Petru, în timp ce cei 115 cardinali se aflau în capela Sixtină pentru a alege noul papă.


FOTOGALERIE Cum a fost aranjată Capela Sixtină pentru Conclavul de alegere a următorului papă

Cei 115 cardinali electori se vor reuni astăzi în Capela Sixtină, unde se vor sfătui şi vor alege prin vot următorul suveran pontif, după ce Papa Benedict al XVI-lea a demisionat, la jumătatea lunii februarie.


Biserica Catolică, în cifre. Câţi credincioşi aşteaptă fumul alb

Lumea numără aproape 1,2 miliarde de catolici, dintre care peste un milion de preoţi, călugări şi călugăriţe, conform celor mai recente date ale Anuarului Statistic al Bisericii, actualizat la 31 decembrie 2010.


De unde vine tradiţia Conclavului în Biserica Catolică

Conclavul pentru alegerea unui papă, din latinescul "cum clave", ce se referă la o sală încuiată altădată cu cheia, în care se reuneau cardinalii, este o instituţie veche ce datează din secolul al XIII-lea.


INFOGRAFIE Cum se desfăşoară procesul pentru alegerea următorului papă

Cei 115 cardinali electori vor urma, începând de marţi, 12 martie, ziua începerii conclavului, un ritual de vot marcat de o mare solemnitate, pentru alegerea viitorului papă, relatează AFP.Desfăşurarea alegerilor este stabilită în cele mai mici detalii în Constituţia apostolică Universi Dominici Gregis, promulgată de Ioan Paul al II-lea în 1996.


Cifrele din spatele Conclavului pentru alegerea următorului suveran pontif

Colegiul cardinalilor numără 207 membri, dar doar 115 dintre ei urmează să participe la alegerea viitorului Papă. Doar cardinalii care au mai puţin de 80 de ani la deschiderea perioadei "sede vacante", la 28 februarie, după demisia lui Benedict al XVI-lea, sunt autorizaţi să voteze.


Conclavul pentru alegerea noului papă va începe în câteva ore

Biserica Catolică, ce traversează o situaţie inedită din cauza primei demisii a unui papă în 700 de ani, va alege în această săptămână un Suveran Pontif care să poată înfrunta numeroase provocări, cum ar fi laicizarea societăţii, persecutarea creştinilor sau scandaluri interne.


Moment istoric la Vatican. A început Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite