Asociaţia Internaţională a Presei: Ungaria încă sufocă libertatea presei, chiar şi după schimbarea legii media

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea presei maghiară continuă să pună în pericol libertatea presei, în ciuda modificărilor "binevenite, dar foarte limitate", convenite săptămâna aceasta de Comisia Europeană cu guvernul maghiar, susţin jurnaliştii. 

Asociaţia Internaţională a Presei (AIP) cere în continuare ca această lege să fie anulată pentru o serie de motive, printre care faptul că mass-media din Ungaria nu este independentă de influenţe politice sau de altă natură.

Modificările nu sunt satisfăcătoare
"Mass-media trebuie să se înregistreze la autorităţile naţionale maghiare pentru a i se permite să funcţioneze în interiorul ţării, ceea ce poate influenţa negativ activitatea jurnalistică, spune AIP. Posibilitatea de a amenda aspru jurnaliştii maghiari pentru "incitare la ură" este încă nejustificată, mai susţine asociaţia, din moment ce spectrul de semnificaţii din expreia "inncitare la ură" este foarte larg.

AIP cere eliminarea acestei legi şi din cauza faptului că nu oferă jurnaliştilor posibilitatea de a-şi proteja sursele, legea permiţând ca, în anumite cazuri, unele documente şi fişiere să fie confiscate.

"Nu respectă drepturile fundamentale"
AIP spune că presa maghiară este supusă unor sancţiuni şi limite "slab motivate" şi susţine că legea media nu este în conformitate cu articolul 11 din Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale, care spune că orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare, de a avea opinii şi de a primi şi împărtăşi informaţii şi idei fără amestecul autorităţilor publice. Tot articolul 11 impune ca libertatea şi pluralismul mass-media trebuie să fie respectate. "Mass-media din Ungaria se află sub pericolul de auto-cenzură de sine, iar autorităţile maghiare sufocă libertatea presei," a mai spus AIP.

Guvernul maghiar a modificat legea media
Guvernul maghiar a schimbat, într-un final, controversata lege media, care acum, spune Comisia, este în concordanţă cu legislaţia europeană şi respectă drepturile fundamentale.

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană (CE) a primit o scrisoare de la guvernul maghiar prin care acesta răspundea cererii sale de a modifica trei aspecte ale legii media maghiare. CE a spus că amendamentele sunt "satisfăcătoare", însă va monitoriza implementarea lor.

Comisia este "mulţumită"
"Ne-am uitat foarte atent la amendamentele făcute de Ungaria şi suntem mulţumiţi de faptul că modificările adresează toate probleme pe care Comisia le identificase. Acum ne vom asigura că toate schimbările se vor implementa, ceea ce va dura, cel mai probabil, două săptămâni," a declarat Jonathan Todd, purtător de cuvânt al vice-preşedintelui CE.

Acum, legea €"reportajului echilibrat" nu mai are dreptul de a controla conţinutul blog-urilor şi nu poate sancţiona nici un tip de media atât timp cât acesta se respectă regulamentele europene. De asemenea, furnizorii de servicii media îşi pot oferi produsul pe piaţa maghiară fără să se înregistreze înainte în Ungaria. Legea conform căreia mass-media ar fi amendată în cazul în care materialele difuzate sau scrise pot "€œofensa" audienţa a fost modificată şi ea, CE considerând că amenzile erau "disproporţionate şi nejustificate".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite