Asasinatele şi răpirile ucrainenilor care se opun separatiştilor s-au multiplicat

Asasinatele şi răpirile ucrainenilor care se opun separatiştilor s-au multiplicat

Localnici din Mariupol trecând pe lângă rămăşiţile incendiate ale unor baricade FOTO Reuters

Asasinatele, răpirile şi bătăile s-au multiplicat, potrivit unor ONG-uri, în ultimele săptămâni, în estul Ucrainei, vizând opozanţi ai separatiştilor proruşi, care deţin controlul asupra mai multor oraşe din zonă, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pe 8 mai, unul de-ai noştri, Valeri Salo, a fost ucis lângă Krasni Liman. Bărbaţi mascaţi şi înarmaţi i-au barat drumul, l-au bătut în faţa mai multor persoane, l-au băgat în portbagajul maşinii sale şi l-au dus într-o direcţie necunoscută. Poliţia i-a găsit corpul, ars, în portbagajul maşinii abandonate într-o pădure", a declarat pentru AFP Maria Oliinik, o reprezentantă a organizaţiei nonguvernamentale (ONG) pro-Ucraina Prosvita.

În aceeaşi zi, Aleksii Demko, un activist din cadrul Partidului Svoboda (Libertate), care se opune separatiştilor proruşi, a fost răpit de către persoane necunoscute la Makeevka, lângă Doneţk, continuă Maria Oliinik, care deţine o listă cu incidente mai mult sau mai puţin grave vizând avtivişti pro-Ucraina.

De la începutul rebeliunii proruse, în perioada de la sfârşitul lui martie şi începutul lui aprilie, cel puţin şase persoane au fost asasinate - inclusiv un preot ortodox şi un deputat local -, iar alte aproximativ 200 au fost răpite, dintre care 60 sunt deţinute în continuare, afirmă Oliinik. Ea subliniază totodată că aceste date - privind numai regiunea Doneţk - sunt cu siguranţă incomplete, din cauza dificultăţii colectării informaţiilor referitoare la acest subiect.

Aceste crime au fost înregistrate de către poliţie, fără să fie posibil, pentru moment, ca autorii să fie identificaţi.

„Miliţiile proruse curăţă regiunea de patrioţi ucraineni", apreciază activista Prosvita, al cărei obiectiv este, porivit acesteia, să „facă să renască tot ceea ce este ucrainean şi a fost distrus de ocupaţia rusă: limba, istoria, cultura".

La Doneţk, la sediul administraţiei regionale, transformat în cartier general al rebelilor proruşi, pe ziduri, afişe intitulate "Lista fasciştilor", îndeamnă, fără ambiguitate, la atacarea activiştilor pro-Ucraina. Alături de fotografii se află numere de telefon, iar în unele cazuri adresa de domiciliu.

Un glonţ în cap

„Viktoria Paşina: efectuează activităţi subversive pe reţele de socializare. Un glonţ în cap pentru această mizerabilă", scrie sub fotografia unei tinere în vârstă de aproximativ 30 de ani.

Sub poza alteia, Diana Berg, care ţine un steag ucrainean în mână, se poate citi mesajul „activităţi subsersive pe reţele de socializare. Deosebit de periculoasă. A ucis oameni la Odesa. Moarte curvelor". Urmează adresa acesteia de la Doneţk şi precizări despre locul unde-şi parchează maşina.
Maria Oliinik a declarat pentru AFP că nu mai doarme acasă, de când fotografia sa a apărut pe lista „fascistelor", întocmită de către activişti proruşi.

Exemplul vine de sus. Viaceslav Ponomarev, „primarul" prorus autoproclamat al oraşului Slaviansk, un reprezentant al insurecţiei armate, a revendicat în interviuri pentru presa rusă dreptul de a lua ostatici, de a-şi extermina inamicii şi de a "captura pe cineva şi a-l spânzura de testicule".

Săptămâna trecută, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a cerut reprezentanţilor proruşi din estul Ucrainei să elibereze persoanele răpite de către grupări armate pe care le controlează şi să înceteze răpirile.

„Situaţia a câteva zeci de persoane răpite rămâne necunoscută până în prezent, iar cei care au fost eliberaţi afirmă că au fost bătuţi crunt în perioada detenţiei", a relevat HRW într-un comunicat, anunţând că zeci de persoane au fost răpite, apoi reţinute şi bătute, în clădiri aflate sub controlul forţelor proruse.

Observatori militari OSCE, mai mulţi jurnalişti, inclusiv americanul Simon Ostrovsky, şi o echipă de la Crucea Roşie au fost deţinuţi, câteva ore sau câteva zile, de către grupări armate proruse, în regiunea Doneţk.

În urmă cu trei săptămâni, politologul şi activista pro-Ucraina Tetiana Durneva, în vârstă de 31 de ani, a declarat pentru AFP că unii dintre prietenii săi au fost obligaţi să fugă din Doneţk, după ce au primit ameninţări. În prezent şi ea se află în străinătate, după ce a fugit de la Doneţk.

„Numeroşi activişti pro-Ucraina au părăsit oraşul, ca redactorul-şef al site-ului de ştiri Ostrov, Serhîi Garmaş, al cărui domiciliu a fost atacat, la începutul săptămânii, de către persoane înarmate", confirmă preotul Tihon din cadrul Bisericii Greco-Catolice (Uniată), la rândul său un activist antiseparatist, denunţând "atmosfera de frică şi violenţe" din regiune.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: