Arseni Iaţeniuk: Ucraina este pregătită să ocupe locul Rusiei în cadrul G8

Arseni Iaţeniuk:
Ucraina este pregătită să ocupe locul Rusiei în cadrul G8

Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a declarat sâmbătă, în cadrul unei întâlniri cu omologul său canadian Stephen Harper, că Ucraina este pregătită să ia locul Rusiei în cadrul organizaţiei statelor puternic industrializate, G8, potrivit Itar-Tass.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dacă  G8 are un loc vacant, Ucraina este pregătită să-l ocupe”, a declarat Arseni Iaţeniuk mulţumind guvernului Canadian pentru decizia de a acorda 200 de milioane de dolari, drept ajutor oferit Ucrainei.

„Totuşi, în mesajul meu către liderii G7, vreau să subliniez că a venit timpul să creăm un nou sistem mondial de securitate şi să-i tragem la răspundere pe cei care pun în pericol această securitate”, a adăugat prim-ministrul ucrainean, potrivit agenţiei Itar-Tass, subliniind că speră ca într-un timp cât mai scurt să fie reluate schimburile comerciale cu Canada, suspendate acum doi ani.

Stephen Harper a afirmat că Ucraina trebuie să primească asistenţă pe mai multe paliere, cerând ca şi alte state puternice să-i ajute cum pot.

Excluderea Rusiei din grupul celor mai industrializate state, la care a aderat ca membru cu drepturi depline în 2002, este una dintre sancţiunile internaţionale luate în considerare în urma alipirii Crimeei la Rusia, marţi.

Celelalte şapte state membre - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - şi-au suspendat deja participarea la reuniunile în vederea pregătirii summit-ului G8 prevăzut în iunie la Soci, în Rusia, în semn de protest faţă de încălcarea suveranităţii Ucrainei de către Moscova.

Premierul britanic, David Cameron, a declarat miercuri că summit-ul G7, convocat luni la Haga de către Barack Obama, ar trebui să discute „excluderea permanentă a Rusiei” din G8, potrivit Mediafax.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: