Arseni Iaţeniuk: „Ucraina este pregătită pentru negocieri cu Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a anunţat, vineri, că ţara sa este pregătită să poarte negocieri cu Rusia în ceea ce priveşte o cooperare economică, deşi guvernul de la Moscova s-a comportat ca un „bandit înarmat” atunci când a anexat peninsula Crimeea, informează agenţiile Itar-Tass şi UNIAN.

„Suntem pregătiţi să purtăm negocieri cu Rusia, suntem pregatiţi să întreţinem în condiţii egale relaţii economice între statele noastre. Totuşi, nu trebuie să uităm că Rusia ne-a ocupat teritoriul şi a încălcat toate acordurile internaţionale. Federaţia Rusă s-a comportat precum un bandit înarmat care, deşi a scandat lozinci de prietenie, a venit şi a furat o parte a Ucrainei”, a declarat Arseni Iaţeniuk.

Premierul ucrainean a ţinut să precizeze că va veni timpul când cei care au invadat teritoriul Ucrainei îşi vor cere scuze. „Crimeea va fi din nou a noastră”, a spus într-o emisiune televizată, premierul ucrainean.

Totodată, Arseni Iaţeniuk a mai afirmat că ţara sa nu intenţionează să introducă regim de vize cu Rusia. „Nu am anulat niciun acord bilateral cu Rusia. Poporul nostru are relaţii foarte bune cu cel rus”, a mai precizat premierul ucrainean.

Şeful Executivului de la Kiev a avut în urmă cu o săptămână reacţii mult mai dure la adresa Federaţiei Ruse, afirmând că Ucraina este gata oricând să ocupe locul Moscovei în cadrul G8. „Dacă G8 are un loc vacant, Ucraina este pregătită să-l ocupe”, a spus premierul Ucrainei, făcand referire asupra posibilităţii ca Rusia să fie exclusă din grupul celor mai industrializate state.

De asemenea, pe fondul unor tensiuni tot mai mari între Ucraina şi Rusia, Arseni Iaţeniuk a avertizat Kremlinul că va raspunde „militar” la orice tentativă de anexare a regiunilor proruse din estul ţării.

Vineri seară, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său american, Barack Obama, au avut o discuţie telefonică despre actuala criză din Ucraina. Liderul de la Kremlin a făcut referire şi la regiunea separatistă Transnistria despre care a afirmat că este supusă unei blocade, oamenii din zonă având dificultăţi serioase în activităţile lor economice. Vladimir Putin s-a arătat dispus să colaboreze cu Statele Unite pentru o rezolvare paşnică a conflictului din această regiune.


Citeşte şi:

Arseni Iaţeniuk: Ucraina este pregătită să ocupe locul Rusiei în cadrul G8

Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a declarat sâmbătă, în cadrul unei întâlniri cu omologul său canadian Stephen Harper, că Ucraina este pregătită să ia locul Rusiei în cadrul organizaţiei statelor puternic industrializate, G8, potrivit Itar-Tass.

Iaţeniuk: Ucraina va răspunde „militar” tentativelor invazive ale Rusiei

Ucraina va răspunde "militar" oricărei tentative ruse de "anexare" a regiunilor proruse din estul ţării, a declarat joi, la Bruxelles, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, citat de site-ul Guvernului, relatează AFP.

Vladimir Putin şi Barack Obama au discutat despre Transnistria şi Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a telefonat, vineri seară, omologului său american, Barack Obama, pentru a discuta propunerea Statelor Unite de a găsi o soluţie politică la actuala criză din Ucraina, relatează BBC. De asemenea, cei doi şefi de stat au discutat şi despre Transnistria, liderul de la Moscova afirmând că este dispus la o rezolvare paşnică a conflictului din această regiune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite