Armistiţiu pe perioada Anului Nou în estul separatist al Ucrainei

Armistiţiu pe perioada Anului Nou în estul separatist al Ucrainei

Un armistiţiu valabil în perioada Anului Nou a început în zona de conflict din estul Ucrainei la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă. Armistiţiul a început la ora locală 00:01 şi va rămâne în vigoare până după Crăciunul creştin-ortodox pe stil vechi, sărbătorit pe 7 ianuarie, potrivit Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Acesta este ultimul dintr-o serii de armistiţii încheiate între cele două părţi. De obicei, ostilităţile reizbucnesc din nou în câteva ore, notează dpa.
 
Peste 10.000 de persoane, printre care şi 2.700 de civili, au fost ucise în luptele dintre separatiştii susţinuţi de Moscova şi armata ucraineană în estul ţării din 2014, potrivit unei estimări a ONU.
 
Uniunea Europeană priveşte anexarea Crimeii de către Rusia drept o încălcare a legii internaţionale şi insistă asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei.
 
Germania şi Franţa au salutat acordul de încetare a focului. Sărbătorile ar trebui "să fie pentru ambele părţi o oportunitate de a se concentra asupra nevoilor populaţiei civile", se menţionează într-un comunicat comun al cancelarului german Angela Merkel şi al preşedintelui francez Emmanuel Macron.
 
Angela Merkel a avut o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin vineri seară. Cei doi lideri au discutat despre războiul din Siria şi conflictul din estul Ucrainei.
 
Ea a cerut eliberarea marinarilor ucraineni luaţi prizonieri luna trecută, când forţele ruse au deschis focul şi au capturat trei nave militare ucrainene în Marea Neagră.
 
Situaţia în regiune s-a calmat între timp, dar 24 de membri ai Forţelor navele ucrainene continuă să se afle în detenţie în Rusia, unde ar putea fi condamnaţi la pedepse de până la şase ani de închisoare.
 
Angela Merkel şi Vladimir Putin au discutat la telefon despre Siria şi Ucraina de Est
 
Cancelarul german Angela Merkel a purtat vineri o conversaţie la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin despre războiul din Siria şi conflictul din estul Ucrainei, relatează site-ul agenţiei Dpa.
 
 Discuţia lor s-a concentrat asupra formării unei comisii constituţionale pentru Siria şi retragerii trupelor americane de pe teritoriul sirian.
 
Cei doi lideri au fost de acord că trebuie să continue dezvoltarea procesului politic de încheiere a conflictului în Siria.
 
Merkel a discutat de asemenea şi despre eliberarea marinarilor ucraineni care au fost capturaţi luna trecută de autoritţile ruse.
 
Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 23 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: