Armata ucraineană s-a pus cu tunurile pe separatiştii din Doneţk şi pregăteşte asaltul final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tirurile de artilerie se aud aproape neîntrerupt în oraşul Doneţk
Tirurile de artilerie se aud aproape neîntrerupt în oraşul Doneţk

Lupte grele se dau astăzi în oraşul Doneţk din estul Ucrainei, unul dintre bastioanele separatiştilor. Localitatea este încercuită de armata ucraineană, iar tiruri de artilerie sunt trase dinspre aeroportul din Doneţk şi comuna Peski, care se află sub controlul armatei ucrainene.O închisoare a fost avariată iar deţinuţii au evadat.

Forţele militare ucrainene continuă să lovească Doneţkul, provocând pierderi masive separatiştilor. Un purtător de cuvant al operaţiunii antiteroriste a declarat că în rândul rebelilor starea generală este de "panică şi haos" şi că "se dezertează în masă".

Comandantul rebelilor din partea de est a Ucrainei Igor "Strelkov" Ghirkin a înaintat un ultimatum Moscovei. În ultimat el cere să fie ajutat pentru a duce lupta în Donbas, în caz contrar, el ăşi întrerupe activitatea şi părăseşte regiunea.
 
Duminică, în oraşul Doneţk puteau fi văzute autobuze arzând în plină stradă, fiind grav avariate şi spitale sau cladiri rezidenţiale. Daca la inceputul conflictului in Donetk erau un milion de persoane, in prezent mai sunt doar 300.000.

"Şi în rândul rebelilor este panică şi haos. Am văzut că oamenii lor îşi părăsesc posturile şi dezertează în masă. Ei au o singură şansă să-şi salveze vieţile: să depună armele şi să renunţe la lupte", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate şi Apărare din Ucraina, Andrei Lîsenko.

Închisoare avariată, 100 de deţinuţi evadaţi

Circa 100 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare cu regim strict situată în Doneţk, un bastion al insurgenţilor din estul Ucrainei, după ce clădirea a fost avariată în urma tirurilor de artilerie, a anunţat luni primăria oraşului, citată de AFP.

"La 10 august seara (duminică), în urma bombardamentelor, un obuz a lovit o zonă rezidenţială din colonia penitenciară 124 din cartierul Kirov. Un deţinut a fost ucis şi alţi trei au fost răniţi", a precizat primăria pe site-ul său de Internet.

"A izbucnit o revoltă şi 106 persoane au părăsit locul de detenţie. Încă de dimineaţă, o parte dintre ei s-au întors în instituţia de corecţie", a continuat aceasta.

"Obuzele au avariat, de asemenea, cartierul general, staţia electrică şi zona industrială a închisorii", a adăugat primăria.

Numeroase transformatoare electrice din oraş au fost avariate de obuze în noaptea de duminică spre luni, provocând o penurie de electricitate în mai multe cartiere.

La Doneţk, principalul bastion al insurgenţilor proruşi victimă a luptelor violente şi atacurilor aeriene de mai multe zile, au fost auzite bombardamente în cursul nopţii, iar blindate ale separatiştilor pro-ruşi au fost văzute traversând centrul oraşului.

Geamurile unei maternităţi din centrul oraşului Doneţk s-au spart, duminică, în urma unui bombardament, fără a provoca victime, mamele şi nou-născuţii refugiindu-se într-o pivniţă.

"Premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko a recunoscut că Doneţk este "încercuit" de armata ucraineană şi în pragul unei "castrofe umanitare".


Serviciul de presă al operaţiunii antiteroriste a anunţat că armata ucraineană a preluat controlul asupra localităţii Panteleimonovka din regiunea Doneţk şi se pregăteşte să elibereze oraşul Ilovaisk. În timpul luptelor din regiune, cel puţin un om a murit, iar 10 au fost răniţi.

10 blocuri de locuit, un spital şi un magazin au fost grav avariate, iar câteva autobuze au fost incendiate, în ultimele 24 de ore, în timpul  schimburilor de focuri din oraşul Doneţk.

Forţele militare ucrainene pregătesc operaţiunea finală de eliberare a regiunii Doneţk, după o serie de acţiuni militare soldate cu succes. Anunţul a fost făcut luni de Andrei Lîsenko, purtătorul de cuvânt a forţelor militare ucrainene.

”Forţele operaţiunii anti-teroriste din Ucraina se pregătesc de acţiunea finală de eliberare a regiunii Doneţk. Militarii au separat definitiv regiunea Doneţk de Lugansk. Luptăm pentru eliberarea ambelor oraşe, pentru început însă, este important să eliberăm oraşul Doneţk.” a declarat Lîsenko.

Chiar dacă pierderile sunt cu greu reconoscute şi raportate atât de armata ucraineană, cât şi de separatişti, o sursă din Ministerul ucrainean al Apărării a declarat, sub ananimat, că aproape 3.500 de soldaţi ucraineni, care au fost blocaţi anterior în timpul unei operaţiuni la frontiera între regiunea Lugansk (estul Ucrainei) şi Rusia sunt daţi dispăruţi şi, probabil, nu mai sunt în viaţă, informează Ria Novosti.

Pierderi grele de ambele părţi

„Potrivit statisticilor noastre, 3427 de soldaţi sunt daţi dispăruţi şi, probabil, sunt deja morţi. Nu mai există nicio speranţă de a-i găsi în viaţă pe militarii din brigăzile motorizate nr.72, nr.24 şi nr.51, precum şi pe cei din brigăda nr.79 aeropurtată şi regimentul 3 special al armatei (speţnaz)“, a declarat sâmbătă, sub rezerva anonimatului, un înalt oficial ucrainean, citat de Ria Novosti.

În aceste ultime două săptămâni, din regiunea blocată de insurgenţi au reuşit să iasă doar patru grupuri, compuse din 7 sau 18 persoane, a indicat el, adăugând că tehnica militară lăsată pe câmpul de luptă de armata ucraineană a fost, cel mai probabil, capturată de insurgenţi.

„În aceste ultime două săptămâni, am observat un număr mare de maşini blindate pentru transportul trupelor şi de tancuri de luptă, cu simbolistică ucraineană şi plăcuţe de înmatriculare ucrainene, îndreptându-se spre Doneţk şi Şahtarsk“, a mai spus acesta.

Luni, separatiştii proruşi din Donbass au anunţtat că au atacat o coloană de tehnică militară ucraineană ce se deplasa pe drumul care leagă Gorlovka de Doneţk.

„Pe şoseaua ce leagă Doneţkul de Gorlovka au fost distruse câteva zeci de unităţi de tehnică, inclusiv trei tancuri”, a declarat un reprezentant al forţelor de autoapărare.

Misiunea Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMC) indicaseră anterior că între mijlocul lunii aprilie, când au început ostilităţile în sud-estul Ucrainei şi 26 iulie a.c., circa 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa şi încă 3.400 au fost rănite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite