Armata ucraineană a început retragerea din Debalţevo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kievul susţine că soldaţii se vor regrupa şi vor încerca să recucerească Debalţevo
Kievul susţine că soldaţii se vor regrupa şi vor încerca să recucerească Debalţevo

Separatiştii au permis celor aproximativ 5.000 de soldaţi ucraineni pe care-i înconjuraseră în luptele pentru Debalţevo să evacueze zona, însă numai după ce preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel în acest sens. Astfel, Debalţevo rămâne sub controlul rebelilor proruşi, deşi a fost capturat după intrarea în vigoare a armistiţiului agreat la Minsk.

Forţele ucrainene blocate în Debalţevo de separatişti au început miercuri dimineaţă să se retragă din oraşul pentru care s-au dat lupte grele în ultimele săptămâni. Deşi acordul de încetare a focului care a intrat în vigoare la 15 februarie nu prevede ca nodul feroviar să rămână sub controlul separatiştilor, aceştia au desfăşurat în ultimele zile o puternică ofensivă asupra oraşului, folosind artileria şi armamentul greu. Liderii separatişti au argumentat că, de fapt, Debalţevo nu a fost inclus în armistiţiu. 

„Inamicul a încălcat grosolan prevederile armistiţiului şi a atacat puternic Debalţevo, după o ofensivă masivă a artileriei”, a declarat un purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene, care a adăugat că soldaţii nu evacuează zona, ci se regrupează urmând să încerce apoi să recucerească oraşul de mare importanţă strategică, pe care separatiştii îl doresc pentru că asigură legătură feroviară între bastioanele proruse Doneţk şi Lugansk. 

Luptele au continuat săptămâna aceasta în estul Ucrainei, deşi un armistiţiu a intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică. Tiruri de mortier au lovit zona oraşului Mariupol. 

În timp ce liderii europeni sunt hotărâţi ca armistiţiul să fie un succes, luptătorii de pe linia de conflict din estul Ucrainei continuă să se atace. De la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului, doi civili şi cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi în lupte, separatiştii reuşind până la urmă să captureze oraşul Debalţevo. 

Cu toate acestea, ambele tabere - precum şi capitalele europene implicate în negocieri - au anunţat că „armistiţiul este respectat, în general”. Atât ruşii, cât şi ucrainenii par însă  pregătiţi să rupă acordul în orice moment. „Dacă ne vor ataca, nu vom întoarce şi celălalt obraz, vă promit”, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, la scurt timp după ce armistiţiul a intrat în vigoare. 

infografie ucraina armistitu
Harta conflict ucraina
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite