Armata ucraineană ar fi distrus o armă rară a armatei ruse, după ce presa a publicat imagini cu locul unde se află VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Armata ucraineană ar fi izbutit să distrugă un mortier greu calibru 240 mm autopropulsat al ruşilor, după ce presa rusă a publicat imagini cu locul unde se afla acesta şi de unde trăgea asupra poziţiilor ucrainene.

Forţele ucrainene ar fi distrus, cu focuri de artilerie, un mortier autopropulsat 2S4 Tyuplan, o armă ce nu se regăseşte în multe exemplare în stocul activ al Armatei Roşii, dar care are o putere de foc remarcabilă. Astfel de mortiere au fost actualizate în anul 2017 şi doar 10 erau funcţionale de partea Rusiei până acum, transmite Hotnews.

Contraofensiva ucrainenilor a venit după ce în urmă cu o zi presa rusă a făcut publice imagini video şi foto din acelaşi loc cu mortierul autopropulsat. 

Din primele informaţii se pare că locaţia forţelor ruseşti a fost fixată la scurt timp după postarea imaginilor, iar ucrainenii au trimis o dronă în recunoaştere. Bombardamentul a fost localizat în zona oraşului Rubijne, în regiunea Luhansk. 

După ce ar fi stabilit că trupele ruse se află încă în regiune, forţele ucrainene ar fi adus în zonă tunuri de artilerie cu care au bombardat acel loc. Nu este cunoscut încă ce tip de artilerie au utilizat. 

După ce ar fi fost lovit, mortierul a explodat.

2S4 Tyulpan este un mortier greu, autopropulsat pe şenile cu calibru de 240 de mm şi are o putere de foc mai mare decât mortierele obişnuite sau tunurile de artilerie de 152/155mm utilizate în mod obişnuit de Armata Roşie. 

Mortierul a fost construit pe vremea Uniunii Sovietice, încă se află în folosinţă şi este cel mai mare sistem mortier utilizat în prezent de către oricare armată a lumii. 

Conform datelor disponibile public, trupele ruse mai dispuneau în serviciu operaţional de doar 10 astfel de exemplare, toate modernizate în anii trecuţi. În depozitare se mai aflau alte câteva sute, însă condiţia lor nu era cunoscută, se ştia doar că o parte vor fi actualizate şi ele. 

Principala muniţie a acestui mortier are o încărcătură explozibilă de 32 de kilograme şi poate bate până la circa 9,6 kilometri. 

Un alt tip de muniţie este asistată de un motor rachetă şi poate bate până la 20km. Mortierul mai poate utiliza muniţie antiblindaj, ghidată laser sau muniţie cu dispersie. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite