Armata slovenă nu a trecut testele de luptă ale NATO

Armata slovenă nu a trecut testele de luptă ale NATO

Militari sloveni ridicând garduri împotriva migranţilor FOTO EPA

Armata Sloveniei nu a reuşit să treacă testele de aptitudini de luptă ale NATO, organizaţie din care face parte din 2004. Slovenii spun că rezultatul nu este surprinzător.

Ştiri pe aceeaşi temă

Brigada nr. 72 din cadrul Forţelor Armate ale Sloveniei s-a antrenat intens pentru a trece testele NATO, însă degeaba. Conform unui comunicat, rezultatele finale arată că armata slovenă este „inaptă de luptă“. Şefii din armata slovenă califică această situaţie drept „previzibilă“, punând-o pe seama tăierilor bugetare.

„De câţiva ani buni tragem un semnal de alarmă“, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei slovene, Simon Korez, citat de AFP.

„Echipamentele noastre sunt vechi şi uzate“ şi „noi suntem insuficient de dotaţi, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca efective, chiar dacă misiunile noastre s-au înmulţit“, a explicat el.

Slovenia, care numără aproximativ 2 milioane de locuitori şi peste 6.700 de militari, este prima ţară din fosta Iugoslavie acceptată în NATO. Bugetul armatei slovene a cunoscut tăieri drastice pe fondul crizei din perioada 2012-2013, ajungând până la 1% din PIB.

Acum trei ani, în contextul crizei migraţiei, armata slovenă a arătat lacune în monitorizarea frontierei Schengen cu Croaţia. La acea vreme, preşedintele sloven Borut Pahor a calificat drept „insuficientă“ capacitatea operaţională a armatei ţării sale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările