Armata rusă şi-a consolidat poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: TWITTER OSINT (Arhivă)
Foto: TWITTER OSINT (Arhivă)

Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că nu intenţionează să renunţe cu uşurinţă la acest punct strategic, în ciuda ameninţărilor reprezentate de noile sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene, relatează AFP.

Cele mai recente imagini prin satelit cu această insulă din largul coastelor ucrainene şi române permit distingerea a sistemelor de apărare sol-aer. Ruşii au instalat astfel de sisteme pe nave poziţionate în apropiere pentru a întări a-şi mai mult poziţiile. 

"Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene care acoperă diferite spectre de ameninţare, tunuri antiaeriene SA-13, Pantsir, Tor, ZU-23-2", spune cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare rusă, asociat laboratorului Sirice de la Sorbonne.

"Ei şi-au consolidat poziţia recent, implementând diverse sisteme sol-aer, pe insulă şi pe clădirile poziţionate în jurul insulei. Strategic, acest lucru are sens, chiar şi în faţa noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunurile Caesar sau Himars, analizează o sursă militară franceză sub condiţia anonimatului.

Occidentalii au furnizat Ucrainei mai multe sisteme de artilerie mobilă care permit teoretic să loveacă dinspre coastele situate la 30 de kilometri, între care tunurile Caesar franceze, dar mai ales lansatoare de rachetă multiple Himars date de americani şi care sunt în prezent undeva între Europa şi vestul Ucrainei. 

"Ne aşteptăm ca aceste sisteme să fie în luptă în curând şi ne angajăm să menţinem în continuare fluxul de muniţie”, a declarat săptămâna aceasta subsecretarul american al Apărării, Colin Kahl.

"Sistemele antiaeriene desfăşurate în prezent de ruşi "nu vor putea intercepta rachetele ghidate trase de Himar, asta e sigur", a estimat Grasser. "Ele sunt toate mobile, deci ruşii pot ceea ce fac bine ucrainenii de la începutul războiului: să le deplaseze imediat ce percep o ameninţare iminentă. Trebuie să fii reactiv, dar eficient, chiar şi pe o insulă de dimensiuni reduse". 

Vineri, ucrainenii au revendicat atacul cu rachetă asupra unei nave ruse în care se afla un sistem antiaerian, lângă insulă. "Această navă, concepută iniţial pentru operaţiuni de salvare pe mare, servea drept platformă antiaeriană improvizată. Un sistem Tor a fost instalat acolo", a spus Grasser.

Pe Twitter, analistul în apărare HI Sutton, specialist în probleme ale apărării navale, estimează că "aceste nave sunt utilizate pentru a aproviziona" insula, care are "o importanţă strategică". "Nu este o simplă stâncă, este un teritoriu. El este situat strategic, nu doar din punct de vedere militar, ci şi economic", a amintit el.

Insula Şerpilor ete situată în largul gurilor Dunării, unul dintre cele mai importante fluvii din Europa şi o arteră comercială a continentului. Cine îl controlează poate ţinti acel teritoriu. Ar putea fi folosită şi ca platformă de tragere în direcţia Odesa, sau chiar a României. În cele din urmă, în apropiere sunt zăcăminte de hidrocarburi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite