Armata britanică, pietenoasă cu mediul. Vrea să producă blindate electrice, mai puţin poluante

Armata britanică, pietenoasă cu mediul. Vrea să producă blindate electrice, mai puţin poluante

Blindate britanice

Ministerul britanic al Apărării crede că o armată mai prietenoască cu mediul ar putea avea un impact pozitiv asupra asupra recrutării în rândul tinerilor. De aceea lucrează la proiectul unui blindat electric.

Şeful armatei Regatului Unit, generalul Mark Carleton-Smith, spune că în anii ce vin vor pune mare preţ pe protejarea mediului, iar viitoarele tancuri britanice ar urma să fie alimentate cu energie electrică. 
 
 „Armamentul noastru actual ar putea fi ultimul care depinde de motoarele cu combustibil fosil", a declarat generalul, vineri, la Londra generalul Mark Carleton-Smith. Marea Britanie va investi 3,2 milioane de lire sterline, adică aproximativ 3,6 milioane de euro, pentru un proiect ce va fi derulat de Laboratorul de Ştiinţă şi Tehnologie a Apărării. Scopul: peste trei ani să livreze un prototip al unui vehicul de luptă electric. „The Telegraph“ scrie că armata britanică a testat deja un robot alimentat electric pentru misiuni precum reaprovizionarea cu muniţii sau evacuarea victimelor.
 
Riscuri „fizice” şi „juridice”
 
Dar marea problemă la momentul actual este faptul că bateriile electrice nu permit pentru moment să producă suficientă energie pentru deplasare vehiculele blindate, prea grele şi prea mari. Aşa se explică de ce în prezent nicio armată din lume nu are un vehicul de luptă electric capabil să fie trimis pe câmpul de luptă. Sir Mark Carleton-Smith spune că schimbările climatice „vor avea un impact profund” asupra modului în care va funcţiona armata în viitor. Militarii au luat în calcul „riscuri fizice” precum proliferarea incendiilor care impun restricţii în zonele de antrenament.
 
Dar şi „riscuri juridice”, cum ar fi legislaţia privind limitarea emisiilor de dioxid de carbon, în viitor. Acest argument ecologic are şi un alt scop: convingerea tinerilor să se alăture armatei. „Acest argument ecologic îi priveşte şi pe viitorii recruţi care iau din ce în ce mai mult decizii privind cariera bazate pe referinţele privind protejarea mediului ale angajatorului, mai spune generalul britanic. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: