Armata americană se pregăteşte de cea mai mare desfăşurare de forţe în Europa din ultimul sfert de secol

Armata americană se pregăteşte de cea mai mare desfăşurare de forţe în Europa din ultimul sfert de secol

Militari americani în Polonia FOTO EPA-EFE

Armata americană îşi pregăteşte cea mai mare desfăşurare de forţe în Europa din ultimii 25 de ani, prevăzând să-şi suplimenteze contingentul cu 20.000 de militari cu prilejul exerciţiului „Defender-Europe 20“. Scopul este „demonstrarea puterii militare“ în faţa unor adversari precum Rusia, anunţă comandantul Forţelor terestre americane în Europa, generalul Christopher Cavoli.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statele Unite vor participa la „Defender - Europe 20“ cu 29.000 de militari: 9.000 aflaţi în prezent în Europa şi 20.000 mobilizaţi special pentru acest exerciţiu.

În total, 37.000 de militari din NATO vor lua parte la „Defender-Europe 20“, programat pentru perioada mai-iunie în zece ţări europene.

Anunţul în acest sens a fost făcut de generalul Cavoli în faţa unui grup de jurnalişti la Pentagon.

Marinari, aviatori şi infanterişti americani urmează să sosească în Europa pe cale aeriană şi pe cale maritimă, folosind mai multe porturi şi baze aeriene de pe continent, precum portul La Rochelle.

Primele trimiteri de militari şi materiale încep în februarie, presupunând instalarea a aproximativ 13.000 de piese de echipament, transmite AFP.

Este vorba despre o adevărată provocare logistică în ţările fostului bloc sovietic, în care căile ferate nu au aceeaşi lăţime ca în Europa Occidentală şi în care podurile nu sunt prevăzute să susţină cele 70 de tone ale tancurilor americane de tip Abrams.

După ani buni de reducere a efectivelor militare în Europa după Războiul Rece, această desfăşurare excepţională reflectă bulversarea strategică provocată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014. Agresiunea rusă în Ucraina a „schimbat totul“, a subliniat generalul american.

În afară de podul aerian şi maritim dintre Statele Unite şi Europa, sunt prevăzute exerciţii „colaterale“, inclusiv o traversare a unui râu în Polonia, o paraşutare în Lituania şi un exerciţiu de coordonare la nivel de comandament în Germania.

Obiectivul este „demonstrarea capacităţii armatei americane de a desfăşura rapid o forţă importantă pentru a susţine NATO şi a răspunde oricărei crize“, precizează armata americană într-un comunicat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: