Aristocraţia britanică cere schimbarea legii succesiunii

Aristocraţia britanică cere schimbarea legii succesiunii

Baroneasa Grey-Thompson (43 de ani) s-a născut cu afecţiunea spina bifida. FOTO: Reuters

Familiile cu sânge albastru din Marea Britanie au cerut ieri ca legea succesiunii să fie modificată pentru a permite şi femeilor să moştenească titlurile nobiliare, numind actualele prevederi „învechite şi profund incorecte”.

Într-o scrisoare deschisă adresată guvernului britanic şi semnată de mai bine de 200 de membri ai unora dintre cele mai vechi şi mai distinse familii din Marea Britanie, aristocraţia cere la unison ca legislaţia să fie reformată după modelul aplicat în ceea ce priveşte succesiunea la tron. 
 
La finalul lunii aprilie, parlamentarii britanici au aprobat propunerea de modificare a legii succesiunii pentru familia regală a Marii Britanii. Cea mai importantă schimbare adusă a fost includerea prevederii că primul copil născut al Ducelui şi al Ducesei de Cambridge poate accede la tron, indiferent dacă este băiat sau fată. Proiectul aşteaptă acum să fie ratificat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. 
 
Printre semnatarii petiţiei se numără şi baroneasa Grey-Thompson. Atletă paralimpică, aceasta este acum membră a parlamentului şi gazda unei emisiuni de televiziune. Ea a primit titlul de Baroneasă Grey-Thompson în martie 2010 ca modalitate de recompensă pentru activităţile sale. Mai bine de 20 de parlamentari şi-au anunţat deja sprijinul pentru iniţiativă. 
 
Actuala legea constituţională care reglementează succesiunea datează din 1701 şi a fost adoptată de Parlament după Războiul Civil din 1688, care a consfinţit alungarea regelui catolic Iacob al II-lea şi întronarea unei dinastii protestante de origine germană.   
 
De altfel, una dintre prevederile legii din 1701 impune interdicţia de a accede la tron nu doar catolicilor, ci şi protestanţilor care se căsătoresc cu catolici.   
 
Actuala suverană, Elisabeta a II-a, s-a suit pe tron în 1952, la moartea tatălui ei, George al VI-lea, deoarece la acel moment nu existau bărbaţi în ordinea de succesiune imediată - defunctul suveran nu avea fii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: