Aristocrata, poliţistul şi regele: un nou scandal în sânul monarhiei spaniole

Aristocrata, poliţistul şi regele: un nou scandal în sânul monarhiei spaniole

Juan Carlos I, fostul rege al Spaniei

La patru ani de la abdicare, Juan Carlos I al Spaniei este implicat într-un nou scandal. Acuzaţiile sunt grave, iar sursa lor este chiar fosta sa amantă, o bogată aristocrată germană.

După dosarul Noos, încheiat cu condamnarea la închisoare a soţului infantei Cristina, al doilea copil al lui Juan Carlos I, monarhia spaniolă este nevoită să facă faţă unei noi afaceri stânjenitoare. Protagoniştii acestui caz aflat abia la începutul dezvăluirilor sunt fostul rege, fosta sa amantă şi un fost poliţist închis pentru spălare de bani.
 
Înregistrări scandaloase
 
Corupţie, evaziune fiscală, trafic de influenţă, crearea de structuri opace sunt doar câteva dintre acuzaţiile reieşite la adresa fostului suveran spaniol, ajuns la vârsta de 80 de ani, în urma difuzării unor înregistrări audio cu bogata aristocrată. Este vorba de Corinna zu Sayn-Wittgenstein, o germană de 53 de ani rezidentă în Monaco.
 
Înregistrate în 2015, benzile au fost divulgate săptămâna trecută de două publicaţii spaniole: El Español şi Ok Diario. Cele două publicaţii au difuzat fragmente de câteva minute din peste patru ore de înregistrări.
 
Conţinutul este exploziv. Fără a-l numi direct pe Juan Carlos I, Corinna zu Sayn-Wittgenstein îl acuză pe fostul rege spaniol că s-a folosit de ea pentru a face discret avere şi a o ascunde în străinătate. Fostă soţie de prinţ, femeia spune că Juan Carlos I a urzit „câteva trucuri“, cum ar fi deschiderea unor conturi în Elveţia pe numele unui văr de-al său, Alvaro d’Orléans Bourbon, rezident de Monaco.
 
 Ea mai spune că fostul suveran a primit comisioane cuprinse între 80 şi 100 de milioane de euro pentru că a facilitat, prin relaţiile sale în Arabia Saudită, încheierea unui contract pentru trenul de mare viteză dintre Medina şi Meca. Este un contract de 7 miliarde de dolari, cel mai mare obţinut vreodată de o companie spaniolă. Într-un final, aristocrata germană recunoaşte că a avut o relaţie amoroasă cu Juan Carlos I. Potrivit ei, el ar fi intenţionat să divorţeze de regina Sofia şi să se căsătorească apoi cu ea din interese financiare.
 
O problemă în plus pentru Felipe al VI-lea
 
În opinia jurnalistei Ana Romero, care a dezvăluit într-o carte idila dintre Juan Carlos I şi Corinna zu Sayn-Wittgenstein, regele Felipe al VI-lea are acum „o problemă în plus“ de gestionat. El a rupt deja legăturile cu una dintre cele două surori ale sale, şi anume infanta Cristina, în urma condamnării soţului ei la închisoare într-un dosar de corupţie. O soluţie poate fi „excluderea tatălui său din familia regală“, este de părere jurnalista de la El Mundo.
 
Podemos, un partid radical de stânga, a cerut deja deschiderea unei anchete parlamentare în acest caz. Însă Guvernul socialist condus de Pedro Sanchez a făcut apel la „linişte“ şi a anunţat că vrea înainte de toate să audă luarea de poziţie a directorului serviciilor secrete, Félix Sanz Roldan. Acesta din urmă a cerut să se exprime în spatele unor uşi închise.
 
O încercare de manipulare?
 
Contactaţi de AFP, mai mulţi experţi în monarhia spaniolă sunt convinşi că vocea din înregistrări îi aparţinei aristocratei. De fapt, ea nici nu le-a contestat, denunţând doar, printr-un comunicat, că este victima unei „campanii de discreditare“.
 
Însă contextul realizării acestor înregistrări naşte dubii, întrucât interlocutorul femeii este un fost comisar aflat în prezent în arest preventiv şi inculpat pentru spălare de bani.
 
Potrivit Anei Romero, ar putea fi vorba despre o tentativă de „manipulare“ şi de exercitare a unor presiuni asupra statului. 
 
„Această bandă este bizară. Corinna nu vorbeşte spaniola la acest nivel, dar e ciudat că poate citi“, remarcă jurnalista, care a avut ocazia să o întâlnească de câteva ori.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: