Ar trebui să construim oraşe pe apă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă plutitoare din Olanda FOTO ecofriend.com
Casă plutitoare din Olanda FOTO ecofriend.com

Pe măsură ce lumea se confruntă cu ameninţarea creşterii nivelului mării, există posibilitatea să construim oraşe plutitoare ca o alternativă la arhitectura actuală?

In Olanda, 26% din terenuri se află sub nivelul mării. Olandezii au petrecut ani de zile pentru a depăşi acest obstacol natural, se arată într-un material BBC. În Rotterdam există însă clădiri care se ridică deasupra apei, conceptul fiind unul unic şi menit să reprezinte apropierea de natură.

„Vrem  să trecem de la casele plutitoare la cartiere, iar în cele din urmă să ajungem la oraşe plutitoare. Cred că e realist, dar trebuie să dezvoltăm această  tehnologie“, declară un arhitect.

Tehnica de construcţie este relativ simplă : se folosesc materiale uşoare, polistiren umplut cu aer care ajută clădirile să plutească.

„Casele plutitoare au devenit o alternativă populară, iar trăitul pe apă are sens din punctul de vedere al protecţiei mediului înconjurător. Puterea apei se foloseşte de asemenea pentru a crea energia necesară locuinţei.

Asemenea insule plutitoare ar urma să fie ancorate, cu posibilitatea de a ajunge la drumurile principale. Sistemul de comunicare va fi conectat la o casă comună, care la rândul ei va fi legată de reţeaua din oraş.

Se doreşte de asemenea crearea unor sisteme avansate de reciclare a apei, apa murdară urmând să fie filtrată şi refolosită.

„În 2025, aproape toată populaţia lumii va trăi în case plutitoare, oamenii trebuie să se adapteze“, declară acelaşi arhitect şi adaugă că, în condiţiile în care şi alte ţări se dezvoltă rapid, precum cele din Asia, anticipează existenţa unei pieţe interesante în viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite