Apa potabilă din Marea Britanie, contaminată cu urme de cocaină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa de la robinet a britanicilor prezintă urme de cocaină, analgezice şi cafeină. FOTO NationalGeographic.com
Apa de la robinet a britanicilor prezintă urme de cocaină, analgezice şi cafeină. FOTO NationalGeographic.com

Cocaina este atât de mult consumată în Marea Britanică încât au fost descoperite urme ale drogului în apa potabilă furnizată locuinţelor din ţară, potrivit unui raport recent. Specialiştii sunt de părere că Marea Britanie este una dintre ţările din vestul Europei care consumă cele mai mari cantităţi de cocaină.

În cadrul unui studiu realizat de Inspectoratul Apei Potabile din Marea Britanie, privind riscurile compuşilor din produselor farmaceutice, a fost descoperit că apa de la robinetele caselor britanicilor conţine urme de cocaină chiar şi după tratamente de purificare repetate. Experţii au anunţat că au găsit urme de benzoylecgonine, forma metabolizată a cocainei, care apare odată ce drogul a trecut prin corp. Testele de depistare a consumului de cocaină caută acelaşi compus, găsit în urină.

Pe lângă benzoylecgonine au mai fost descoperite urme de analgezice precum ibuprofen şi carbamazepine, medicament folosit în tratamentul pentru epilepsie, dar şi cantităţi semnificative de cafeină, notează cotidianul „The Independent”.

„Avem aproape cel mai mare nivel de consum de cocaină din Europa vestică”, a declarat Steve Rolles, lider al think-tankului Transform din Marea Britanie, specializat pe probleme ce ţin de abuzul de droguri. „A devenit totodată din ce în ce mai ieftin, pe măsură ce folosirea cocainei a crescut”, a adăugat expertul în cadrul unui interviu pentru publicaţia „The Sunday Times”.

În Anglia există aproximativ 180.000 de dependenţi de cocaină; anual, aproape 700.000 de oameni din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 16 şi 59 de ani, consumă cocaină, potrivit cifrelor fundaţiei de caritate DrugScope, citate de „The Independent”.

Însă cantitatea compuşilor farmaceutici descoperiţi în apa potabilă a britanicilor nu reprezintă un risc pentru sănătatea celor care o bea, concluzionează raportul.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite