Antonio Tajani: Europa trebuie să se teamă de înmulţirea micilor patrii

Antonio Tajani: Europa trebuie să se teamă de înmulţirea micilor patrii

Antonio Tajani FOTO Arhivă

Preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a avertizat că Europa trebuie să se teamă de înmulţirea micilor patrii. El a făcut această declaraţie într-un moment în care Catalonia luptă pentru separarea de Spania, iar Lombardia şi Veneto îşi consultă locuitorii dacă vor sau nu o autonomie mai mare, relatează agenţia de presă Belga.

Ştiri pe aceeaşi temă

Europa trebuie, „desigur, să se teamă“ de înmulţirea micilor patrii, a declarat Tajani pentru cotidianul Il Messaggero.

Spania, un stat unitar

Potrivit lui Tajani, „Spania este, prin istoria sa, un stat unitar, cu numeroase comunităţi autonome, cu populaţii diverse, care vorbesc limbi diferite, dar care fac un stat unitar“.

„De aceea, nimeni din Europa nu are intenţia de a recunoaşte Catalonia ca stat independent“, a subliniat preşedintele Parlamentului European.

„Chiar şi (premierul britanic, n. red.) Theresa May, în plin Brexit, a spus că Regatul Unit nu va recunoaşte niciodată Catalonia“, a adăugat el.

Tajani, membru al Grupului PPE (dreapta), face o distincţie între referendumul din Catalonia şi cele din Lombardia şi Veneto, două regiuni care îşi consultă astăzi locuitorii dacă vor sau nu o autonomie mai mare faţă de statul italian.

„În primul rând, cele două referendumuri (din Lombardia şi din Veneto, n. red.) sunt legitime, ceea ce n-a fost cazul în Catalonia. Apoi, referendumul din Catalonia era pentru independenţă, în timp ce Lombardia şi Veneto cer mai multă autonomie“, a precizat Tajani.

citeste totul despre: