Anne Soupa, femeia care vrea să-i ia locul cardinalului Barbarin la conducerea Arhiepiscopiei Lyonului şi să spargă un tabu în Biserica Catolică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anne Soupa, o specialistă în teologie în vârstă de 73 de ani, şi-a depus candidatura la Arhiepiscopia Lyonului cu gândul de a le face pe femei vizibile în cadrul Bisericii Catolice.

Scriitoarea Anne Soupa, preşedinta Comité de la jupe, a decis să se prezinte la succesiunea cardinalului Philippe Barbarin la conducerea Arhiepiscopiei Lyonului.

Ea devine astfel prima femeie din istoria Franţei care ţinteşte oficial postul de arhiepiscop.

Întrebată de France TV Info în legătură cu iniţiativa sa, Anne Soupa a spus că îşi doreşte ca astfel să contribuie la eliberarea femeilor. „Să îndrăznească să spună: «de ce nu eu?»”, afirmă ea.

„Este o candidatură foarte serioasă”, dă asigurări preşedinta Comité de la jupe, o asociaţie care pledează pentru un loc al femeilor în Biserica Catolică.

În opinia ei, pentru a fi solidă, Biserica este nevoită să evolueze. „Trebuie să îşi lărgească baza, iar laicii să guverneze la rândul lor. Chiar şi femeile, de ce nu?”, susţine Anne Soupa.

Femeia spune că nu a plecat de una singură la luptă, fiind susţinută mai ales de ONG-ul La Parole Libérée: „Am sprijin din partea La Parole Libérée, asociaţia victimelor părintelui Preynat, care militează pentru lărgirea guvernanţei în cadrul Bisericii”.

„Este nevoie de o deschidere a guvernanţei şi de protejarea copiilor. Acesta este primul rol al episcopului: să vegheze asupra doctrinei şi să protejeze copiii. Prin urmare, cred că candidatura mea la Lyon are sens”, conchide Anne Soupa.

Cardinalului Philippe Barbarin, în vârstă de 69 de ani, a fost condamnat la închisoare în martie 2019 pentru faptul că a ascuns abuzurile sexuale comise asupra unor minori de către fostul preot Bernard Preynat. În ianuarie anul acesta, Curtea de Apel din Lyon a anulat sentinţa, dar procesul continuă la Curtea de Casaţie. La rândul său, Bernard Preynat, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat în martie anul acesta la cinci ani de închisoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite