Annalena Baerbock, la Kiev: Germania se angajează „să garanteze securitatea Ucrainei” în faţa Rusiei

Annalena Baerbock, la
Kiev: Germania se angajează „să garanteze securitatea Ucrainei” în faţa Rusiei

Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a dat asigurări Kievului, luni, că ţara sa va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei şi li-a reiterat dorinţa unui „dialog serios” cu Rusia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această primă vizită în Ucraina a noii şefe a diplomaţiei germane intervine în toiul unei crize politice, în contextul în care europenii şi americanii suspectează Kremlinul de faptul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva aliatului lor ucrainean, un război care ar putea destabiliza Europa.

„Noi vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei”, a subliniat şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

„Suntem pregătiţi să angajăm un dialog serios cu Rusia”, a adăugat ea, cu scopul de a încerca să dezamorseze situaţia actuală, „extrem de periculoasă”.

Dmitro Kuleba a anunţat că a abordat spinosul dosar al livrării de armament Ucrainei, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Germania de faptul că împiedică livrări de armament defensiv în cadrul cooperării cu NATO.

„Dialogul nostru în acest subiect cu Germania va continua”, a subliniat el.

„Ştim de unde şi ce arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriul. Acţionăm în acest sens zilnic, iar rezultatele nu sunt rele”, a subliniat Kuleba.

Tensiunile au continuat să crească în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova de faptul că a comasat zeci de mii de militari în vederea unui atac în Ucraina.

Moscova dezminte orice veleitate belicoasă şi denunţă, la rândul său, o consolidare a NATO la frontiera rusă şi un plan de aderare al Ucrainei şi Georgiei la NATO, pe care le consideră că fac parte din sfera sa de influenţă.

Rusia cere garanţii de securitate în vederea unei dezescaladări, şi mai ales ca NATO să se angajeze să nu se mai extindă, o revendicare catalogată drept inacceptabilă de către rivalii săi.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov urmează să o primească, pentru prima oară, pe omoloaga sa germană.

„Va avea loc un schimb aprofundat cu privire la probleme internaţionale de actualitate, mai înainte de orice cu privire la realizarea unor propuneri ruse cu privire la garanţii de securitate”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Serghei Lavrov a anunţat, într-o conferinţă de presă, că aşteaptă - săptămâna aceasta - „răspunsuri concrete” din partea Statelor Unite cu privire la acest subiect.

„Partea rusă este în măsură să-şi apere interesele”, a subliniat el, în contextul în care Occidentul, inclusiv Annalena Baerbock, luni, avertizează că orice ofensivă împotriva Ucrainei va avea consecinţe economice şi geopolitice dure pentru Rusia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările