Angela Merkel îndeamnă statele Uniunii Europene să ia atitudine în privinţa problemei migraţiei şi a rasismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat statele Uniunii Europene să înfrunte atitudinilie rasiste şi a făcut apel pentru o abordare comună în vederea rezolvării provocărilor generate de influxul mare de imigranţi.

„Tendinţele rasiste pe care, din păcate, le vedem în toate statele membre reprezintă un lucru împotriva căruia trebuie să luptăm,” a declarat Merkel într-o întâlnire pe care a avut-o cu prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez.

Discuţiile care au avut loc în Sanlucar de Barrameda, în apropiere de portul Cadiz din Spania, marchează întoarcerea Angelei Merkel pe scena europeană, după o vacanţă de trei săptămâni, scrie Bloomberg. 

Spania a devenit anul acesta prima poartă de intrare pe mare în Europa pentru migranţii ilegali, devansând Italia şi Grecia.

Sanchez este un susţinător al cancelarului Merkel în ceea ce priveşte problema migraţiei şi promovarea propunerilor franco-germane.

A fost încheiat un acord

Spania a devenit un aliat important al lui Merkel în contracararea imigraţiei ilegale în Europa, care a iscat o ciocnire în coaliţia germană de guvernare în luna iunie, aducând cancelarul german aproape de pierderea majorităţii parlamentare.

Cele două guverne au semnat un acord în privinţa migraţiei, înainte de această vizită a şefei  Executivului de la Berlin, bazându-se pe angajamente ale Spaniei, Greciei şi Italiei de la un summit al UE din iunie, de a lăsa Germania să trimită înapoi solicitanţii de azil ajunşi aici, după ce au fost iniţial înregistraţi în unul dintre cele trei state menţionate mai sus. 

Acordul, care a fost semnat pe 6 august şi a intrat în vigoare sâmbăta aceasta, permite Germaniei să trimită solicitanţii de azil înapoi în Spania, în termen de 48 de ore.

Merkel a spus că ţările europene trebuie să coopereze pentru a crea un sistem corect. Distribuirea corectă între statele membre a celor care au dreptul de a sta în UE ar trebui să fie posibilă, a mai adăugat ea.

„Este o provocare comună pentru toată lumea-nu poate depinde de poziţia geografică a unei anumite ţări.” Cancelarul a mai menţionat că o parte a soluţiei stă în cooperarea cu ţările de origine ale oamenilor care ajung în UE.

Susţinerea Marocului

Atât Merkel, cât şi Sanchez au subliniat că e important, de asemenea, ca Marocul, ţară din care mulţi migranţi pornesc în călătoria spre continentul european, să primească mai multă susţinere.

Această susţinere ar putea veni sub forma ajutorului financiar, au menţionat cei doi lideri, potrivit unei declaraţii pusă la dispoziţie de Guvernul spaniol.

„Suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru deblocarea unei serii de resurse economice care i-ar permite Marocului să fie mult mai eficient în ceea ce priveşte controlul frontierelor sale, plecarea ambarcaţiunilor spre coastele spaniole,” a declarat Sanchez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite