Angela Merkel vrea să rămână cancelară până la finele mandatului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu, cancelara nu are deloc de gând să renunţe. Şi da, Angela Merkel vrea să guverneze tot mandatul, aşadar patru ani, după cum a dat ea asigurări în emisiunea „Berlin direkt“, la postul public de televiziune ZDF.

Angela Merkel a subliniat că dacă membrii SPD aprobă acordul de coaliţie cu formaţiunile conservatoare CDU/CSU, va rămâne în funcţie până la sfârşitul mandatului, deci până în anul 2021. „Fac parte din categoria celor care-şi ţin promisiunea“, a spus Merkel, adăugând că nu are impresia că popularitatea ei ar fi avut de suferit în rândul propriului partid. Totuşi, după 12 ani de guvernare, e cât se poate de firesc să se discute şi despre un posibil succesor sau o posibilă succesoare, a mai explicat Merkel: „E limpede că nu voi mai fi cancelară încă 12 ani de acum înainte“.

În situaţia în care membrii SPD vor respinge prin vot acordul de coaliţie şi vor fi organizate noi alegeri, Merkel nu a mai exclus, de astă dată, că va candida din nou. În acelaşi timp, a precizat că va rămâne şefa CDU: „Sunt de părere că aceste două funcţii trebuie deţinute de aceeaşi persoană, pentru a asigura stabilitatea guvernului“.

În emisiunea „Berlin direkt“, Angela Merkel a justificat şi decizia de a ceda resortul Finanţelor partenerului de coaliţie SPD - decizie controversată în rândurile propriului partid creştin-democrat. În caz contrar, a dat Merkel de înţeles, ar fi fost periclitată formarea unei noi mari coaliţii şi un posibil eşec al negocierilor ar fi fost „iresponsabil“. Timp de 12 ore s-a negociat cu privire la împărţirea ministerelor între partenerii de coaliţie, a mai spus cancelara.

Vor fi prezentate nume noi

Angela Merkel a mai menţionat că până la congresul partidului, deci până pe 26 februarie, va fi prezentată lista cu numele celor şase viitori miniştri din rândurile CDU. Delegaţii Uniunii Creştin Democrate vor decide cu acel prilej asupra acordului de coaliţie. Şefa în exerciţiu a cabinetului de la Berlin a precizat, în context, că vor fi şi unii miniştri tineri pe lângă alţii cu experienţă politică îndelungată: „Va fi o listă cu totul nouă“.

Cancelara este supusă unor presiuni din partea partidului pe care îl conduce, de a promova şi alţi politicieni în scopul pregătirii formaţiunii conservatoare pentru o vreme post-Angela Merkel.

Premierul creştin-democrat al landului Schleswig-Holstein, Daniel Günther, în vârstă de 44 de ani, a declarat, într-o emisiune a postului de radio Deutschlandfunk, că CDU trebuie să-şi asigure o perspectivă de guvernare şi după încheierea mandatului Angelei Merkel: „Mi-aş dori ca multe posturi de miniştri să fie ocupate de tineri politicieni talentaţi şi mai ales, în proporţie de jumătate, de către femei, din rândurile CDU“.

image

Martin Schulz şi Andrea Nahles

„Vremuri teribile“ pentru Martin Schulz

În interviul acordat postului public al televiziunii germane ZDF, Angela Merkel s-a referit şi la situaţia partidului cu care doreşte reeditarea aşa-numitei mari coaliţii. Şi după retragerea lui Martin Schulz de la conducerea SPD, ceea ce s-a negociat cu privire la repartizarea ministerelor rămâne valabil, a opinat cancelara. „Pentru mine decizia rămâne valabilă“, a spus Merkel adăugând că Schulz trebuie să treacă printr-o situaţie extremă.

Se aşteaptă ca marţi deja, Andrea Nahles să fie aleasă drept şefă provizorie a SPD, cu prilejul reuniunii prezidiului social-democrat. Martin Schulz şi-a anunţat demisia din funcţia de şef al partidului şi mai târziu, la presiunile interne, a renunţat şi la postul de şef al diplomaţiei germane, aşa cum se comunicase iniţial.

Păreri diferite în rândul CDU

Anunţul făcut de Merkel privind alegerea altor politicieni pentru resorturile care vor reveni CDU, a fost primit diferit în interiorul partidului. Premierul landului Hessa, Volker Bouffier, a subliniat într-un interviu acordat ziarului „Bild“, că Angela Merkel „a înţeles“ şi va lansa ca atare „un semnal limpede la congresul partidului“. Preşedintele creştin-democraţilor din Turingia, Mike Mohring, a vorbit la rândul său de „un important pas înainte“, citat fiind de acelaşi cotidian german de mare tiraj.

Dezamăgit s-a arătat, în schimb, Klaus-Peter Willscht, deputat CDU în Bundestag şi cunoscut critic al Angelei Merkel, care a spus că nu e deloc convins de deviza cancelarei - „tot aşa mai departe“ - şi dezaprobă tentativa ei de a distrage atenţia de la rezultatul slab obţinut la scrutinul parlamentar din septembrie anul trecut. Creştin-democraţii trebuie „să se gândească de pe acum la perioada de după mandatul Angelei Merkel în ce priveşte repartizarea funcţiilor de conducere în CDU“.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite