Angela Merkel vrea o prelungire a controalelor la frontierele Schengen, în pofida Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel s-a pronunţat marţi în favoarea unei prelungiri a controalelor la frontierele spaţiului Schengen, în contextul în care Comisia Europeană (CE) preconizează o întoarcere la libera circulaţie până în noiembrie, în urma unei slăbiri a presiunii migraţiei, relatează AFP.

”Dată fiind situaţia actuală, avem nevoie de aceste controale la frontiere”, a apreciat Merkel într-o conferinţă de presă la Berlin.

Prelungirea acestor controale va fi unul dintre subiectele abordate în întâlnirea dintre Merkel şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker miercuri, la Berlin, a anunţat ea.

Mai multe ţări europene, între care şi Germania, au reintrodus controale de identitate la frontiere în 2015, ca răspuns la afluxul masiv de refugiaţi, veniţi în principal din Siria, Irak şi Afganistan.

Principala destinaţie a acestor solicitanţi de azil a fost Germania, care a găzduit începând din 2015 peste un milion de oameni.

CE a anunţat la începutul lui mai că va pune capăt, în noiembrie, acestor derogări excepţionale în cadrul spaţiului de liberă circulaţie Schengen, argumentând că presiunea migraţiei s-a atenuat după închiderea în 2016 a rutei migraţiei prin Balcani şi intrării în vigoare în acelaşi an a unui acord privind migraţia cu Turcia.

Însă numărul tot mai important de migranţi veniţi din Africa, care folosesc ruta pe Marea Mediterană şi îşi pun astfel viaţa în pericol, îi îngrijorează pe europeni, care se tem de o nouă criză a migraţiei.

Austria vecină, prin care au tranzitat sute de mii de migranţi, a reclamat, astfel, în mai multe rânduri, o prelungire a acestor controale.

”Doar din motive de securitate, trebuie să ştim cine vine la noi”, a declarat duminică pentru ziarul Die Welt ministrul austriac de Interne Wolfgang Sobotka.

Problema migraţiei - care i-a slăbit o perioadă poziţia lui Merkel din cauza deciziei sale din vara lui 2015 de a deschide frontierele migranţilor - joacăpentru moment un rol secundar în campania în vederea alegerilor legislative germane care urmează să aibă loc în mai puţin de o lună.

Merkel este favorită în obţinerea celui de-al patrulea mandat consecutiv în acest scrutin, pe 24 septembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite