Angela Merkel susţine crearea unei zone de liber schimb între Uniunea Europeană şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german, Angela Merkel, susţine iniţiativa creării unei zone de liber schimb între Uniunea Europeană şi Rusia, care să se extindă de la Vladivostok până la Lisabona.

Cancelarul Angela Merkel a mai anunţat condiţiile în care pot fi anulate sancţiunile aplicate de UE la adresa Rusiei. «Mă pronunţ în favoarea unei apropieri treptate a Rusiei de  spaţiul economic european, astfel ca într-un final să avem o zonă economică unică, care să se extindă de la Vladivostok până la Lisabona», a mai declarat Merkel, citată de Agenţia de presă TASS. 

Cancelarul Germaniei a adăugat că anularea sancţiunilor este posibilă în cazul realizării pe deplin a Acordurilor de la Minsk, a adoptării legislaţiei privind statutul special şi alegerile locale în regiunea Donbas şi asigurarea accesului Ucrainei la graniţele sale. «Atunci când toate acestea vor fi realizate, vom putea anula urgent sancţiunile», a mai susţinut cancelarul german, Angela Merkel, citată de Agenţia de presă TASS.

Pe de altă parte, Germania a eliminat Rusia din lista partenerilor în noua conceptie a politicii naţionale de securitate, potrivit ediţiei actualizate a „Cărţi albe”, documentul care descrie ameninţarile la adresa ţării, scrie Die Welt.a Cabinetului înainte de vacanţa de vară.

„Cartea albă” a fost pregătita de Ministerul german al Apărării, cu participarea altor agenţii de forta din stat. Documentul care are 80 de pagini este actualizat pentru prima dată din 2006 urmează să fie aprobat de guvernul de la Berlin înainte de vacanţa de vară.

Autorii documentului considera ca Rusia este o „provocare pentru securitatea continentului”. Ei au indicat o serie de manifestări periculoase ale ruşilor: schimbarea unilaterală a frontierelor, promovarea intereselor prin metode violente în Crimeea şi estul Ucrainei şi nerespectarea tratatelor internaţionale. Se remarca, de asemenea, că Rusia se intoarce cu spatele la Occident, consolideaza competiţia strategică şi creşte activitatea militara la frontierele externe ale UE”, arata documentul citat de RIA „Novosti”.

De asemenea, autoritatile germane sunt preocupate de „utilizarea comunicaţiilor digitale pentru a influenţa opinia publică, de la controlul neoficial al discutiilor în reţelele sociale, până la manipularea ştirilor”.

„Cartea albă” enumeră şi alte ameninţări care ar trebui să fie luate în considerare,în afara de Rusia: terorismul internaţional, naţionalismul radical, atacurile cibernetice împotriva sistemelor de comunicaţii, problema migraţiei, cursa înarmarii, vulnerabilitatea rutelor de aprovizionare cu materii prime, epidemii la scară largă şi riscurile datorate creşterii populaţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite