Angela Merkel respinge ideea organizării de noi alegeri în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel Foto: EPA-EFE
Angela Merkel Foto: EPA-EFE

Cancelarul german Angela Merkel s-a pronunţat sâmbătă împotriva organizării de noi alegeri legislative ca urmare a eşecului negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare şi a afirmat că-şi doreşte formarea „foarte rapidă“ a unui executiv, întrucât Europa are nevoie de o Germanie puternică.

Iar pentru a atinge acest obiectiv, Merkel s-a declarat deschisă unui compromis cu social-democraţii, notează agenţia Belga, preluată de dhnet.be.

„Nu sunt deloc convinsă de faptul că, dacă nu putem face nimic cu aceste rezultate, ar trebui să le cerem oamenilor să mai voteze o dată“, a afirmat Angela Merkel în timpul unui discurs susţinut în faţa reprezentanţilor regionali ai formaţiunii ei - Uniunea Creştin-Democrată (CDU) - la Kühlungsborn, în landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară (nord-est).

„Europa are nevoie de o Germanie puternică (...) de aceea ar fi de dorit formarea foarte rapidă a unui guvern, nu doar a unui guvern care gestionează problemele curente“, a continuat ea.

La două luni după alegerile legislative federale, Angela Merkel nu a reuşit să formeze o alianţă între blocul său conservator, liberali şi ecologişti, iar Europa este deja îngrijorată de un eventual blocaj în viaţa politică germană într-un moment în care este deja preocupată în special de negocierile cu privire la Brexit (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, n. red.).

Guvernul Angelei Merkel se limitează în prezent la gestionarea afacerilor curente, în timp ce preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, care are mână liberă să acţioneze în virtutea Constituţiei, caută un compromis între părţi pentru a evita ca germanii să se întoarcă la urne.

Social-democraţii din SPD, care până acum au refuzat categoric să intre într-o nouă „mare coaliţie“ condusă de Merkel şi au preferat să treacă în opoziţie, şi-au revizuit parţial poziţia.

Discuţiile cu SPD trebuie să se poarte „pe baza respectului reciproc“, a insistat Angela Merkel, care a guvernat deja de două ori cu acest partid, din 2005 până în 2009 şi din 2013 până în 2017. 

Frank-Walter Steinmeier, provenit din SPD, urmează să se întâlnească joi cu Angela Merkel şi cu liderul CSU (Uniunea Creştin-Socială, aliata bavareză a CDU) Horst Seehofer, precum şi cu liderul SPD, fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz.

Cancelarul federal a subliniat că a le cere germanilor să voteze din nou este „pur şi simplu greşit“.

Negocierile pentru formarea unei alianţe de guvernare între conservatori, ecologişti şi liberali au eşuat la sfârşitul săptămânii trecute. 

Duminică seara, liderul liberal Christian Lindner a fost primul care a ieşit la rampă pentru a anunţa că negociatorii formaţiunilor politice implicate nu au reuşit să găsească „o bază de încredere“ pentru formarea aşa-numitei coaliţii Jamaica, botezată după culorile celor trei formaţiuni - negru (conservatorii lui Merkel), verde (ecologişti) şi galben (liberali).

Înaintea ultimei runde de discuţii, care a durat 12 ore, agenţiile internaţionale de presă relatau că negocierile păreau a fi blocate în special de problema spinoasă reprezentată de imigraţie.

O zi mai târziu, Angela Merkel nu excludea însă posibilitatea organizării de noi alegeri. Într-un interviu acordat ARD, ea afirmase că, în opinia ei, varianta reîntoarcerii germanilor la urne este mai bună decât cea a unui guvern minoritar, care nu ar aduce stabilitatea de care are nevoie Germania.

La acel moment însă, social-democraţii lui Schulz încă refuzau vehement să ia în calcul ideea unei mari coaliţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite