Angela Merkel: „Referendumul din Crimeea nu este legitim”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un nou efort diplomatic de a detensiona situaţia din Ucraina, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, precum şi David Cameron, prim-ministrul britanic, au avut, duminică, o discuţie la telefon cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în care i-au transmis liderului de la Kremlin că viitorul referendum din Crimeea nu este „legitim”, transmite AFP.

Pentru a doua oară, Angela Merkel a purtat o discuţie telefonică despre situaţia din Crimeea cu Vladimir Putin într-o încercare de a face cunoscută poziţia Occidentului faţă de noul referendum care urmează să fie organizat pe 16 martie în Regiunea Autonomă din sudul Ucrainei în legătură cu alipirea acesteia de Rusia.

„Cancelarul şi-a făcut cunoscută cu fermitate poziţia în legătură cu referendumul din 16 martie caracterizându-l ca fiind ilegitim”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

Potrivit acestuia, în cadrul discuţiei cu preşedintele rus, cancelarul Germaniei i-a transmis că referendumul contravine Constituţiei ucrainene, precum şi dreptului internaţional. Angela Merkel a ţinut de asemenea să îşi exprime regretul asupra faptului că nici până în acest moment nu s-a reuşit formarea unui grup de contact care să ajute la detensionarea conflictlui din peninsulă.

De cealaltă parte a baricadei, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat drept „legitime” acţiunile proruse din Crimea, inclusiv referendumul care urmează să fie organizat. „Preşedintele (Putin - n.r.) a subliniat în special faptul că măsurile luate de autorităţile legitime ale Crimeei sunt fundamentate pe normele de drept internaţional”, a informat Kremlinul într-un comunicat.

În paralel cu discuţiile diplomatice, oamenii au iesit pe străzile Ucrainei pentru a-şi arăta simpatia sau antipatia faţă de Rusia. Dacă la Kiev duminică mii de oameni condamnau acţiunile recente ale lui Vladimir Putin, la Doneţk, în estul Ucrainei, sute de persoane au ieşit din case pentru a susţine Kremlinul.

Anterior, Angela Merkel a mai purtat o conversaţie la telefon cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, caracterizându-l atunci pe liderul de la Kremlin drept un om care „a pierdut contactul cu realitatea”.

Cele mai recente informaţii despre conflictul din Crimeea indică o nouă acţiune a forţelor armate proruse care au ocupat recent un nou aeroport militar din Republica Autonomă. În contextul acestor tensiuni, SUA au decis săptămâna trecută să trimită 12 avioane de vânătoare F-16 în Polonia.


Citeşte şi:

SUA ştiau despre planurile lui Vladimir Putin cu o săptămână înainte de evenimentele din Crimeea

Generalul Michael Flynn, directorul Defence Intelligence Agency (DIA), a afirmat că administraţia Barack Obama a fost avertizată cu privire la mişcările trupelor ruse care arătau că acestea erau pe punctul de a pătrunde în Ucraina.

Mai mulţi militari proruşi au ocupat un nou aeroport militar din Crimeea

Mai mulţi militari proruşi înarmaţi, care purtau uniforme fără însemne, au ocupat, duminică, un nou aeroport militar din peninsula Crimeea, a anunţat un purtător de cuvânt din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, informează Reuters.

Statele Unite au trimis 12 avioane de vânătoare F-16 în Polonia

Departamentul Apărării din Statele Unite ale Americii a decis, duminică, în contextul tensiunilor din Crimeea, trimiterea a 12 avioane americane de tip F-16, pentru desfăşurarea unor exerciţii militare comune cu Polonia, au anunţat recent autorităţile din Varşovia, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite