Atac armat în Munchen. Angela Merkel promite că autorităţile vor face „tot ceea ce este posibil“ pentru securitatea Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel FOTO AP
Angela Merkel FOTO AP

Serviciile de securitate germane vor „face tot ceea ce este posibil pentru a proteja securitatea şi libertatea tuturor oamenilor din Germania“, în urma celor două atacuri comise în ţară în mai puţin de o săptămână, a dat asigurări sâmbătă cancelarul Angela Merkel, potrivit AP  şi news.ro.

Atacurile de luni noaptea, într-un tren, şi sângerosul atac de vineri seara, la Munchen, au fost comise în „locuri în care s-ar fi putut afla oricare dintre noi“, a spus Merkel.

Aceste atacuri din Bavaria îi determină pe germani să se întrebe „unde este sigur?“, a continuat ea.

În urma atacului comis la Nisa, pe 14 iulie, oamenii sunt tot mai îngrijoraţi, a subliniat Merkel.

„O asemenea seară şi o asemenea noapte sunt greu de suportat“, a continuat Merkel, referindu-se la atacul de Munchen.

„Şi este şi mai greu de suportat, cu cât am primit veşti atât de teribile în atât de puţine zile“, a adăugat cancelarul german.

„Îi deplângem cu toţii - şi spun acest lucru în numele întregului guvern federal - cu inimă grea pe toţi aceia care nu se vor mai întoarce niciodată la familiile lor“, a spus Merkel. „Pentru familii, părinţi şi copii pentru care astăzi totul pare inutil şi fără sens, vă spun personal şi în numele multor, multor altora din Germania: vă împărtăşim durerea, ne gândim la voi şi suferim alături de voi“, a adăugat ea, vorbind despre „o noapte a ororii“, o seară „greu de îndurat“.

Cancelarul german a promis că se vor afla exact motivele care l-au făcut pe tânărul germano-iranian să ucidă nouă persoane la Munchen şi că se va investiga radicalizarea islamistă a refugiatului care a atacat luni cu un topor pasagerii dintr-un tren, trannsmite agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Cancelarul german a susţinut această intervenţie după o reuniune specială a cabinetului de securitate, convocat pentru a discuta despre atacul de la centrul comercial din Munchen şi un restaurant fast food aflat în apropiere.

Poliţia exclude vreo legătură cu islamismul radical şi crede în schimb că atacatorul era interesat de atacurile în masă cu armă de foc şi s-ar fi inspirat din masacrul comis în urmă cu cinci ani în Norvegia de către Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de oameni.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite