Angela Merkel a primit la rapel ser Moderna, după prima doză de vaccin AstraZeneca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a primit la rapel serul Moderna împotriva COVID-19, după ce prima doză i-a fost făcută cu AstraZeneca, a anunţat marţi cancelaria de la Berlin.

„Da, confirmăm“ că şefei guvernului german i-a fost recent administrată a doua doză de vaccin bazat pe ARN mesager al companiei americane Moderna, a indicat un purtător de cuvânt al cancelarului german.

Merkel, în vârstă de 66 de ani, a primit la 16 aprilie o primă doză de vaccin AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată o perioadă în Germania după mai multe cazuri de tromboză înregistrate în Europa.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german a postat ulterior pe Twitter o fotografie cu certificatul de vaccinare al Angelei Merkel care probează vaccinarea completă a acesteia împotriva COVID-19.

Serul Moderna, administrat mai multor înalţi oficiali germani, între care preşedintele Republicii, Frank-Walter Steinmeier, este rezervat în Germania persoanelor peste 60 de ani.

Mai multe ţări, inclusiv Germania, au ales pentru a doua doză de vaccin serul cu ARN mesager de la Pfizer-BioNTech sau cel de la Moderna, rezultând o „schemă vaccinală mixtă'“după o primă injectare cu AstraZeneca.

Peste jumătate (51,2%) din populaţia Germaniei, adică 42,5 milioane de persoane, a primit cel puţin o primă doză de vaccin, iar 26,3 milioane (31,6%) au fost vaccinaţi complet, potrivit cifrelor publicate marţi de Institutul Robert Koch, principala autoritate sanitară germană.

Cancelarul german Angela Merkel a deplâns marţi absenţa regulilor comune în Uniunea Europeană privind circulaţia persoanelor în spaţiul blocului comunitar, pe fondul îngrijorărilor ţărilor membre cu privire la răspândirea variantei Delta a COVID-19, relatează AFP.

„Regret că până în prezent nu am putut ajunge la o atitudine comună la nivelul statelor membre privind regulile de călătorie“, a declarat şefa guvernului german în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin susţinută împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Avem acum această situaţia în Portugalia, care poate putea fi probabil evitată. De aceea trebuie să muncim şi mai mult“, a adăugat ea, în contextul în care Lisabona s-a declarat foarte alarmată de recrudescenţa COVID-19.

Contrar relaxării măsurilor sanitare în mai multe ţări europene, guvernul portughez a trebuit să ia măsuri restrictive, interzicând intrarea şi ieşirea în weekend în regiunea Lisabonei.

Săptămâna trecută, Portugalia a înregistrat cel mai ridicat nivel zilnic de noi contaminări din februarie.

„Am avansat în ultimele luni', a nuanţat totuşi Angela Merkel. 'Dar nu până acolo unde mi-aş fi dorit să fie Uniunea Europeană“, a afirmat ea, în timp ce joi şi vineri urmează să aibă loc un summit european.

La rândul său, Ursula von der Leyen a apreciat că „nu este decât o chestiune de timp“ până când varianta Delta va deveni varianta dominantă pe continent.
„Este important de continuat vaccinarea cât se poate de repede“, a adăugat ea, argumentând că este vorba de o cursă contracronometru împotriva acestei variante mai contagioase.

Cele 27 de state membre s-au pus recent de acord cu privire la coordonarea măsurilor lor pentru a facilita călătoriile în cadrul UE în perioada estivală prin adoptarea certificatul digital al UE privind COVID, dar au spus că iau în calcul posibilitatea reintroducerii restricţiilor în cazul apariţiei unei noi variante de coronavirus.

De la 1 iulie, o persoană care dispune de certificatul digital al UE privind COVID - atestând fie că a fost vaccinată, fie făcând dovada unui test negativ sau că a trecut prin boală şi are imunitate la infecţie - ar trebui să poată călători în spaţiul blocului comunitar fără restricţii, cum ar fi teste suplimentare sau carantină, precizează AFP.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite