Angela Merkel rămâne cea mai puternică femeie din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel Foto: EPA/EFE/Arhivă
Angela Merkel Foto: EPA/EFE/Arhivă

Pentru a opta oară consecutiv, şefa Executivului de la Berlin a fost considerată de revista „Forbes“ drept cea mai puternică femeie de pe glob, chiar dacă viitorul ei politic rămâne incert.

Cancelarul federal german, Angela Merkel, este greu de detronat chiar şi atunci când se pregăteşte să se retragă. Topul celor mai puternice 100 de femei din lume, realizat de 15 ani de revista „Forbes“, o plasează şi în 2018 pe primul loc pe cea aflată la cârma celei mai mari economii a Europei.

Publicaţia notează că deşi viitorul politic al Angelei Merkel rămâne incert, având în vedere faptul că a decis să se retragă de la conducerea Uniunii Creştin-Democrate în fruntea căreia se află din anul 2000 şi nici nu mai vrea un nou mandat de cancelar după terminarea celui prezent, impactul pe care ea l-a avut în aceste două funcţii este indiscutabil.

Realizatorii clasamentului consideră că Angela Merkel rămâne liderul de facto al Europei, într-o lume în continuă schimbare, marcată de deciziile adesea neaşteptate ale preşedintelui american, Donald Trump, şi de situaţii furtunoase precum ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) sau de accentuarea resentimentelor faţă de migranţii ajunşi în Europa.

Theresa May, la un pas distanţă

Pe locul al doilea în topul „Forbes“ care include femeile considerate drept cele mai influente de pe glob se află şefa Executivului de la Londra, Theresa May. Ajunsă în fruntea Guvernului în luna iunie a anului 2016, la scurt timp după votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană (Brexit), Theresa May a fost constant în ultimii doi ani în atenţia presei internaţionale ca urmare a negocierilor cu Bruxelles-ul. 

Deşi a avut probleme chiar şi în propriul partid din cauza tratativelor privind Brexitul, May a rămas de neclintit şi a refuzat să dea înapoi, afirmând că scopul său este să-i ofere poporului britanic rezultatul pe care şi l-a dorit atunci când a votat plecarea din blocul comunitar.

Cea de-a treia poziţie în acest clasament i-a revenit directoarei generale a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, care, anul trecut, ocupa locul opt în acest top. 

Sub conducerea ei, FMI a navigat prin criza datoriilor din zona euro şi a gestionat ameninţarea unui război comercial între Statele Unite şi China, notează autorii ierarhiei. 

Următoarele locuri din top 10 au fost ocupate de Mary Barra, CEO şi preşedinte al General Motors, Abigail Johnson, CEO şi preşedinte al Fidelity Investments, Melinda Gates, copreşedintă a Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, Susan Wojcicki, CEO la Youtube, Ana Botin, preşedinta grupului Santander, Marillyn Hewson, CEO la Lockheed Martin, şi Ginni Rometty, CEO la IBM.

Oprah, înaintea reginei 

Vedeta americană de televiziune Oprah Winfrey, care şi-a transformat talk-show-ul într-o afacere media ce i-a adus o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari, a ocupat locul 20 în topul „Forbes“.

Ea a surclasat-o astfel pe regina Elisabeta a II-a, care se află pe tron de 66 de ani, fiind cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. Suverana britanică, în vârstă de 92 de ani şi care se bucură în continuare de o cotă foarte ridicată de popularitate, s-a clasat pe poziţia 23. 

Pe locul 24 se află Ivanka Trump, fiica preşedintelui american Donald Trump, femeie de afaceri devenită consilier la Casa Albă şi numită adesea „prima fiică“, mai ales în contextul în care mama sa vitregă, Melania Trump, prima doamnă a Statelor Unite, evită lumina reflectoarelor. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite