Angela Merkel îi cere lui Vladimir Putin să acţioneze pentru „stabilizarea“ Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin. FOTO: Reuters
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin. FOTO: Reuters

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a sunat, miercuri seara, pe preşedintele rus, Vladimir Putin, şi i-a cerut să acţioneze pentru „stabilizarea“ Ucrainei, la câteva zile de la anularea unui contract militar între Germania şi Rusia, potrivit unui comunicat al Guvernului german, informează Agence France Presse (AFP).

Cu toate că este în prezent aflată în vacanţă, Angela Merkel a decis să poarte o discuţie cu Vladimir Putin în care i-a cerut, din nou, „se folosească  de influenţa sa asupra separatiştilor (proruşi din Ucraina), cu scopul de a ajunge la o încetare bilaterală a focului“, şi „stabilizarea“ situaţiei din Ucraina, potrivit AFP.

Totodată, liderul de la Berlin a salutat „întâlnirea de săptămâna trecută, la Minsk, a grupului de contact“, alcătuit din reprezentanţi ai OSCE, Rusia şi Ucraina, cu separatiştii. Însă, Merkel a precizat că separatiştii ar fi „aprovizionaţi“ cu arme prin intermediuk Rusiei.

Convorbirea de miercuri seară este primul conctat între Merkel şi Putin făcut public de când Guvernul german a blocat, luni, un important proiect militar în Rusia.

Prim-ministrul Poloniei: „Avem motive să bănuim că există riscul unei intervenţii directe a Rusiei în Ucraina“

Rusia a trimis la graniţă 20.000 de soldaţi, susţin oficiali din Alianţa Nord-Atlantică, citaţi de AFP. Astfel, sub pretextul că acordă ajutor umanitar, trupele ar putea intra oricând în Ucraina, spun militarii din Vest.

„Avem motive să bănuim - şi am primit informaţii în acest sens - că există riscul unei intervenţii directe a Rusiei în Ucraina, vorbim de un risc mai crescut decât în ultimele zile”, a afirmat şi prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk.

Cel puţin 1.500 de oameni au murit în estul Ucrainei în cele patru luni de când armata a încearcă să recapete controlul asupra regiunilor ocupate de separatiştii proruşi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite