Personalul european părăseşte masiv sistemul public de sănătate din Marea Britanie după votul în favoarea Brexitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul asistentelor medicale şi a personalului adiacent ce soseşte din Europa pentru a lucra în Marea Britanie a scăzut dramatic - cu 89%, în perioada ulterioară votului pozitiv dat referendumului pentru părăsirea Uniunea Europene.

Această scădere dramatică coincide cu o creştere bruscă a numărului medicilor europeni ce părăsesc registrul Consiliului Asistentelor Medicale şi al Personalului Medical (NMC): de la 2,435 în perioada 2015-2016 la 4,067 în anul trecut, o creştere de 67%.

Informaţiile publicate joi de NMC arată un al treilea tren îngrijorător pentru sistemul public de sănătate din Marea Britanie şi a lipsei acestuia de personal medical calificat: numărul asistentelor medicale şi a personalului adiacent pregătit în Marea Britanie ce a părăsit registrul NMC a crescut cu 11% în aceeaşi perioadă.

Liderii sindicatelor din sănătate au afirmat că aceste trenduri sunt îngrijorătoare şi constituie „un avertisment dublu atât pentru NHS cât şi pentru pacienţi”. Sistemul public de sănătate din Marea Britanie înregistrează, în acest moment, o lipsă de 40,000 de asistente medicale.

„Aceste cifre dramatice ar trebui să pornească semnalele de alarmă în Whitehall şi în fiecare departament de sănătate din UK. Acestea reprezintă un dublu semnal de alarmă atât pentru NHS cât şi pentru pacienţi”, a afirmat Janet Davies, directorul executiv al Royal College pentru asistentele medicale.

Aceste date „sunt doar ultima dintre dovezile că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană a condus la creşterea numărului personalului din ţările europene ce părăseşte Marea Britanie şi, în acelaşi timp, scăderea numărului celor ce aleg să vină aici pentru o carieră”, susţine cotidianul The Guardian.

De exemplu, în perioada dintre 2012 şi 2016, în medie circa 1,966 de asistente medicale din Spania s-a alăturat registrului în fiecare an. Această cifră a scăzut cu 95%, la doar 104 persoane, în perioada dintre octombrie 2016 şi septembrie 2017.

Similar, numărul personalului de sănătate din România ce a fost înregistrat a scăzut de la 1,604 anual în aceeaşi perioadă la doar 216 anul trecut. La fel, a fost înregistrată o scădere dramatică în numărul lucrătorilor proveniţi şi din celelalte ţări europene: Italia - de la 1,325 la 185, Portugalia - de la 1,127 la 73, şi Polonia - de la 305 la 34.

„Departe de a suplimenta personalul necesar pentru a asigura sănătatea pacienţilor noştri, numărul personalului medical scade acum în sistemul public de sănătate. Este un fapt incredibil, având în vedere că Marea Britanie are nevoie de un număr mult mai mare de asistente medicale şi nu să reducă numărul acestora”, a afirmat Jonathan Ashworth, membru al Partidului Laburist.

Siva Anandaciva, analist şef la un think-tank dedicat sistemului de sănătate, a subliniat gravitatea acestor ultime trenduri.

„Deşi promisiunile recente ale guvernului de a mări numărul asistenţilor medicali di şcolile pregătitoare sunt binevenite, pregătirea acestora va dura mulţi ani şi nu va acoperi nevoile pe termen scurt ale sistemului public de sănătate şi a pacienţilor britanici”, a adăugat aceasta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite