Andrej Kiska, noul preşedinte al Slovaciei, potrivit rezultatelor parţiale

Andrej Kiska,
noul preşedinte al Slovaciei, potrivit rezultatelor parţiale

Andrej Kiska. FOTO: Reuters

Andrej Kiska, om de afaceri devenit filantrop şi debutant în lumea politică, a reuşit să câştige al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia care s-au desfăşurat sâmbătă, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

După numărarea buletinelor de vot în 57,8% din circumscripţii, Kiska obţinuse 59,4% din voturi, cu aproape 20 de procente mai mult faţă de prim-ministrul în funcţie, Robert Fico, politician care avea 40,6% din voturi, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală.

„Numărarea voturilor nu a fost încă terminată, dar vreau sa-l felicit pe domnul Kiska pentru alegerea sa ca preşedinte”, a declarat Fico, într-o scurtă declaraţie de presă.

Închiderea urnelor a avut loc la ora locală 22, iar cifrele finale ar urma să fie prezentate în dimineaţa zilei de duminică.

Potenţialul electoral al centristului fără partid Andrej Kiska, în vârstă de 51 de ani, un om de afaceri devenit filantrop, pare să fie mai puternic decât cel al şefului Guvernului slovac în perioada 2006-2010 şi din 2012.

Posibila alegere a lui Fico în funcţia de preşedinte ar fi oferit puterea absolută pentru formaţiunea din care acesta face parte, Smer-SD. Atfel, Preşedinţia, Guvernul şi Parlamentul (83 de mandate din 150 sunt deţinute de membrii Smer-SD) ar fi revenit social-democraţilor.

„Chiar şi în cazul unei înfrângeri Robert Fico îşi va păstra funcţia de prim-ministru, iar Guvernul şi Parlamentul şi vor continua muncă”, a precizat şeful Parlamentului, Pavol Paska.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: