VIDEO Anchetă Sky News: Traficanţi din România le vând arme tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Traficanţi de arme din România le vând arme obţinute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor, arată o anchetă realizată de Sky News.

Analiştii de securitate spun că celule islamiste şi atacatorii consideră în prezent armele automate drept cel mai bun mod de a semăna teroarea în Occident, iar graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei, scrie Sky News, potrivit news.ro.

AK-47 este în prezent cel mai căutat tip de armă - o armă rar folosită de infractorii de rând, potrivit traficanţilor, care spun că cererea a explodat în ultimii doi ani.  

Din munţii din Balcani până în zonele enorme împădurite din estul Europei, bande de traficanţi au acces la milioane de arme ascunse în perioada comunistă sau disponibile în zonele învecinate regiunilor de conflict, precum Ucraina.

După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi.

„Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra. Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie“, scrie Sky News.

Jurnaliştii s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal la telefon, înainte de a opri pe o pajişte.

Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia.

Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.

„Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâte vreţi“, a spus unul dintre ei.

Traficanţii au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.

Printre armele disponibile se aflau o puşcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o puşcă de armă austriacă Steyr, puştii semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale.

La loc de cinste stătea un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani, au explicat traficanţii.

Bărbaţii au spus că se ocupă numai de arme de foc, dar au legături strânse cu o altă bandă care se ocupe de armament greu. Grenade, grenade propulsate de rachete şi mine.

Când au aflat, însă, că jurnaliştii nu vor cumpăra, traficanţii au decis să plece. Au cerut echipei Sky News să mai aştepte 20 de minute înainte de a pleca, la rândul său. „Dacă mai veniţi, trebuie să cumpăraţi“, a spus unul dintre traficanţi la plecare.

Creşterea numărului de atacuri teroriste în Europa a scos în evidenţă distrugerea pe care o pot semăna armele militare în armele islamiştilor. În mod tradiţional, atentatele erau comise cu bombe, însă teroriştii par să se fi reorientat, pentru armele automate fac mai multe victime, sunt mai uşor de transportat şi mai uşor de folosit.

La Londra, jurnaliştii Sky News au arătat filmările lor la o întâlnire cu ofiţeri ai Agenţiei Naţionale de Combatere a Crimelor (NCA). Aceştia au confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii şi preţurile discutate corespund informaţiilor lor.

„Armele sunt obţinute adesea în apropiere de zone de conflict, precum Ucraina, acolo unde a avut loc întâlnirea voastră“, a subliniat pentru Sky News directorul NCA, Ian Cruxton.

Preşedintele Comisiei de control SIE: Cei care fac trafic de arme sunt prinşi destul de repede în România

Contactat de news.ro, preşedintele Comisiei parlamentare de control al Serviciului de Informaţii Externe, Mihăiţă Calimente, a dat asigurări că cei care fac trafic de arme pe teritoriul României sunt prinşi de obicei foarte repede şi riscă ani mulţi de închisoare, potrivit legislaţiei din ţara noastră. De asemenea, el a declarat că nu a primit informări de la SIE privind astfel de activităţi de trafic de arme.

„A achiziţiona în spaţiul ex-sovietic arme nu cred că este o mare problemă, şi în (Republica, n. red.) Moldova ştiu că se întâmpla lucrul acesta, nu numai în Ucraina, dar mai ales acolo, pentru că a fost un conflict îngheţat. Acum, că sunt cetăţeni români care se duc în Ucraina, cumpără arme şi le vând în Occidentul Europei sau chiar în Orientul Mijlociu, s-ar putea, însă îşi asumă nişte riscuri foarte mari şi o pot sfârşi foarte prost. Traficul de arme este o meserie foarte periculoasă“, a spus Calimente pentru news.ro.

Întrebat dacă a primit informări de la SIE pe această temă, Calimente a precizat că nu a avut astfel de informări.

„Dacă traficanţii le vând pe teritoriul României, pentru că s-au mai întâmplat astfel de cazuri, sunt prinşi destul de repede, şi consecinţele traficului de arme, în România, înseamnă foarte mulţi ani de puşcărie“, a mai spus Mihăiţă Calimente.

DIICOT face verificări

La rândul său, Daniel Horodniceanu, procurorul şef al Direcţiei de Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), a declarat pentru News.ro că, în urma materialului publicat de Sky News, vor fi făcute verificări de către procurorii din România.

„Facem verificări. Ştim despre material“, a declarat pentru News.ro Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT.

Ancheta procurorilor vizează identificarea persoanelor care apar în materialul publicat de Sky News şi dacă pot fi incriminate pentru traficarea şi vânzarea ilegală de armament pe teritoriul României.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite