Anchetă în Letonia: Rusia, suspectată că a folosit bănci locale pentru a interveni în politica altor ţări

Anchetă în Letonia: Rusia, suspectată că a folosit bănci locale pentru a interveni în politica altor ţări

Implicată în spălare de bani, ABLV Bank şi-a închis uşile în februarie FOTO EPA-EFE

Autorităţile din Letonia investighează dacă bănci locale au fost implicate în intermedierea unor transferuri de fonduri din Rusia către alte ţări în scopuri politice, inclusiv de amestec în alegeri.

Ştiri pe aceeaşi temă

O anchetă este în curs în Letonia pentru a afla dacă bănci locale au fost folosite pentru transmiterea unor fonduri din Rusia destinate intervenţiei în alegeri din terţe ţări, scrie agenţia de presă Reuters, citând surse oficiale.

Ipoteza a fost luată în considerare după închiderea ABLV Bank, a treia instituţie bancară ca mărime din Letonia.

ABLV Bank a rămas fără licenţă în februarie, în urma unor acuzaţii de spălare de bani formulate din Statele Unite.

Potrivit ministrului leton de Externe Edgars Rinkevics, mai mulţi cetăţeni ruşi şi din alte foste republici sovietice, inclusiv persoane aflate pe lista cu sancţiuni a Trezoreriei americane, au depus bani în bănci din Letonia, iar o parte din aceste fonduri ar fi fost redirecţionată în scopuri de manipulare politică. Aceste conturi şi transferuri din bănci din Letonia ar putea avea legătură cu „războiul hibrid“ al Rusiei, este de părere Rinkevics.

Colega sa de la Finanţe, Dana Reizniece-Ozola, a confirmat ancheta, precizând că a pornit de la informaţii credibile furnizate de „partenerii strategici“, cum ar fi Statele Unite.  

O pistă indică un transfer de fonduri printr-o bancă din Letonia pentru susţinerea tentativei de lovitură de stat din Muntenegru din octombrie 2016.

Procurorul special din Muntenegru a acuzat Rusia că a urzit acest complot pentru a împiedica aderarea la NATO. Aproximativ 20 de cetăţeni sârbi au fost arestaţi în acest caz, ei beneficiind, potrivit autorităţilor de la Belgrad, de 125.000 de euro din partea Rusiei.

Reuters a contactat Kremlinul şi a întrebat dacă statul rus a transferat prin Letonia bani destinaţi amestecului în politica din Europa, dacă are vreo legătură cu lovitura de stat din Muntenegru şi dacă cetăţeni ruşi vizaţi de sancţiuni în Statele Unite deţin conturi în bănci letone. „Răspunsul la toate aceste întrebări este nu“, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dimitri Peskov.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările