Analiză. Noul preşedinte al Ucrainei a început lupta pentru preluarea puterii cu numiri controversate. Ce şanse are să se impună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski
Noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski

Noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, un actor care nu a avut niciodată funcţii politice, se confruntă cu sarcina descurajantă de a naviga atât în politica internă, cât şi în ​​geopolitica europeană, rusească şi cea a SUA. Imediat după depunerea jurământului, el s-a apucat de schimbat granitura de conducere a ţării.

Un actor de comedie fără experienţă politică anterioară, Volodimir Zelenski a câştigat alegerile prezidenţiale de luna trecută detaşat promiţând că va combate corupţia şi va pune capăt actualului mod de a face politică. Dar marţi, el a  numit un avocat cu legături cu un controverstat oligarh drept şef al administraţiei prezidenţiale, relatează Reuters.

Noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a publicat marţi un decret în care anunţă destituirea şefului armatei, Viktor Mujenko şi înlocuirea sa cu generalul Ruslan Komşak, relatează AFP. După preluarea oficială a funcţiei de preşedinte, Zelenski a invitat guvernul să-şi prezinte demisia in corpore. Apelul său a fost auzit. La numai câteva minute după discurs, ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak şi-a prezentat demisia. Totuşi, Zelenski a cerut de asemenea demisiile procurorului general, Iuri Luţenko, şi a şefului SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), Vasili Griţak, ambii fideli lui Petro Poroşenko.

Marţi el l-a numit pe avocatul Andrii Bogdan, cu legături cu oligarhul controversat Igor Kolomiski,  drept şef al administraţiei prezidenţiale, relatează Reuters. Bogdan a fost consilier al lui Kolomoiski când acesta a fost guvernator în 2014. De asemenea, el a fost unul dintre avocaţii oligarhului când acesta a dus o bătălie legală cu guvernul pentru PrivatBank, care s-a aflat în proprietatea sa până în 2016.

"Cred că Bogdan va fi văzut cu o anumită suspiciune din cauza legăturilor sale cu Kolomoiski şi va fi făcut răspunzător dacă va fi perceput că îl favorizează pe fostul său client de media din Ucraina, de societatea civilă şi de corpul diplomatic internaţional", a declarat Timothy Ash, şef al departamentului de cercetare pentru pieţele emergente al Blue Bay Asset Management.

"Dar cred că iniţial i se va acorda prezumţia de nevinovăţie", a adăugat el.

În acelaşi timp, Bogdan a fost citat de Interfax Ucraina cu afirmaţia că Oleksandr Daniliuk, un fost ministru de finanţe, ar putea fi numit secretar al Consiliului pentru securitate al Ucrainei.

Bogdan a deţinut anterior şi alte funcţii guvernamentale.

În timpul mandatului preşedintelui Viktor Ianukovici, înainte de protestele din 2014 din Piaţa Maidan, Bogdan a lucrat ca ministru adjunct al justiţiei şi apoi ca ministru adjunct responsabil pentru politica anticorupţie.

Kolomoiski a contestat decizia autorităţilor de a naţionaliza PrivatBank, despre care a spus că s-a făcut fără nicio justificare.

Un tribunal din Kiev a decis în favoarea lui Kolomoiski în luna aprilie, afirmând că procesul de naţionalizare a fost ilegal. Banca centrală face apel la decizie la o instanţă superioară.

Banca centrală susţine că anularea naţionalizării ar deraia programul Ucrainei cu FMI în valoare de 3,9 miliarde de dolari şi ar zgudui încrederea investitorilor.

Zelenski are vechi legături de afaceri cu Kolomoiski dar a infirmat că va trece din nou PrivatBank în proprietatea sa sau că îi va oferi compensaţii de stat.

Noul preşedinte a spus că prioritatea sa va fi o încetare a focului în estul ţării, unde continuă confruntări armate cu separatişti proruşi, într-un război soldat cu aproximativ 13.000 de morţi.

Şi, pentru a impune pacea, Zelenski a anunţat că este pregătit să-şi piardă popularitatea şi postul.

 "Istoria este nedreaptă" a observat şeful statului ucrainean. "Este adevărat, nu noi am început acest război, dar este de datoria noastră să-l terminăm."

Zelenski a convocat marţi, la o zi după învestirea sa în funcţie, alegeri legislative anticipate la 21 iulie, potrivit unui decret care anunţă în mod oficial dizolvarea Parlamentului, publicat pe site-ul preşedinţiei, relatează AFP.

Decretul urmăreşte să ”pună capăt puterii Parlamentului”, ostil noului şef al statului. În document se ”stabilesc alegeri legislative anticipate la 21 iulie”.

O mare parte a elitei politice şi economice a ţării pare a fi gata să reziste avântului anti-instituţional care l-a adus pe Zelenski în funcţie. Iar întrebările rămân în legătură chiar cu angajamentul propriu al lui Zelenski faţă de agenda anti-corupţie pe care şi-a asumat-o în campanie.

Zelenski, un actor care nu a avut niciodată funcţii politice, se confruntă cu sarcina descurajantă de a naviga atât în ​​geopolitica europeană, cât şi în politica internă a SUA.

Expertul politic ucrainean Vadim Omelcenko, crede că noul lider de la Kiev este acum independent de oligarhul Kolomoiski, pe canalul căruia a rulat popularul serial de comedie în care a jucat. Dar nu trebuie să uităm că toată Ucraina  - şi  mai ales  domeniul televiziunii - aparţine oligarhilor.

Dacă aceştia decid să se ciocnească cu Zelenski şi să-i taie accesul la televiziuni, el va fi lipsit de o importantă cale de a vorbi cu oamenii, chiar dacă în strategia sa, comunicarea directă este esenţială.

Zelenski nu are în acest moment nici o putere politică în spatele lui. În aşteptarea alegerilor parlamentare anticipate, el a creat deja partidul Slujitorul Poporului, după numele serialului. Este totuşi o coajă goală, e doar o marcă. Riscul mare este ca acest steag să poată fi recuperat în multe oraşe de către vreun oligarh local sau o mafie locală, atrage atenţia expertul în Le Monde.

Aliaţii Ucrainei i-au asigurat o primire călduroasă lui Zelenski, dar noul preşedinte va trebui imediat să se ocupe de o serie de probleme internaţionale sensibile.

Într-un semn de posibile tensiuni între Kiev şi Washington,  avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump, Rudy Giuliani, şi-a anulat o vizită la Kiev, spunând că Zelenski este "înconjurat de oameni care sunt duşmani ai preşedintelui SUA”.

Situaţia politică l-a determinat pe un parlamentar pro-occidental ucrainean, Serghei Visotski, să-l avertizeze pe Zelenski că inaugurarea "nu este sfârşitul aventurilor sale - este doar începutul".

Avertisment de la Kremlin

Kremlinul i-a trimis un avertisment marţi noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, care ceruse anterior SUA noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, apreciind că un astfel de demers nu favorizează rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

„Este o retorică care nu va ajuta Ucraina să rezolve problema din sud-estul“ ţării, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la regiunile separatiste ucrainene, unde conflictul între trupele guvernamentale şi rebelii proruşi a făcut deja aproape 13.000 de morţi de la declanşarea lui în primăvara anului 2014

      Dosar penal pentru trădare de stat, pe numele fostului preşedinte Petro Poroşenko

Biroul naţional de investigaţii al Ucrainei a deschis un dosar penal şi a demarat o anchetă privind posibila trădare de stat de către fostul preşedinte Petro Poroşenko în urma incidentului din Strâmtoarea Kerci, a anunţat, marţi, serviciul de presă al Biroului, care se ocupă de investigarea infracţiunilor înalţilor funcţionari, informează agenţia TASS.

Surse din cadrul Biroului naţional de investigaţii al Ucrainei au subliniat că acest dosar a fost deschis în legătură cu evenimentele din 25 noiembrie anul trecut, când trei nave aparţinând Forţelor Maritime Militare ale Ucrainei au înc

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite