Analiză Al Jazeera: Ce înseamnă pentru Ucraina capturarea Severodoneţk-ului de către Rusia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Nexta via Twitter / Fum şi praf se ridică din oraşul Severodoneţk în timpul luptei dintre trupele ucrainene şi ruse din regiunea Donbas, din estul Ucrainei.
Foto: Nexta via Twitter / Fum şi praf se ridică din oraşul Severodoneţk în timpul luptei dintre trupele ucrainene şi ruse din regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Vineri, forţele ucrainene abandonau oraşul din regiunea Lugansk, după săptămâni de lupte aprige. Armata ucraineană se retrage din oraşul din est după săptămâni de lupte aprige, dar unii analişti spun că victoria Moscovei este mai degrabă simbolică, decât strategică.

Oraşele Severodoneţk şi Lysychansk, care sunt separate de un râu, sunt vizate de săptămâni întregi, fiind ultimele zone aflate încă sub control ucrainean din regiunea de est Lugansk. 

„A menţine poziţiile pisate zi de zi de artilera rusă timp de multe luni, doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens”, a spus guvernatorul regional Serhiy Haidai în cea ma recentă declaraţie a sa.

Bombardamentul puternic rusesc a distrus aproape toate poziţiile de apărare ale forţelor ucrainene din zonă, dar căderea oraşului aproape distrus este nesemnificativă, a spus un expert militar de top.

„Este o pierdere minoră. Mai există Lysychansk [oraşul vecin controlat de Ucraina], iar Severodoneţk şi-a îndeplinit în mare măsură scopul”, a declarat Ihor Romanenko, fostul şef adjunct al Statului Major General al Forţelor Armate din Ucraina, pentru Al Jazeera.

Kremlinul trâmbiţează preluarea Severodoneţk pentru că a rămas unul dintre puţinele oraşe controlate de ucraineni din Lugansk, una dintre cele mai mici şi mai sărace regiuni ale Ucrainei, care a fost parţial preluată de separatiştii pro-ruşi în 2014.

„Există o componentă geopolitică pentru ruşi, este un centru districtual în zona neocupată a Lugansk. Dar, suntem mai interesaţi de aspectul militar”, a spus Romanenko.

Pretinsa victorie a Rusiei de la Lugansk a fost atât de importantă pentru Moscova încât a ordonat redistribuirea trupelor sale din regiunea de sud ocupată, Herson şi din Zaporijia parţial ocupată, unde forţele ucrainene recâştigă teren, a spus Romanenko.

Analiştii occidentali şi ruşi sunt de acord cu el.

„Pierderea Severodoneţk-ului este o pierdere pentru Ucraina, în sensul că orice teren capturat de forţele ruse este o pierdere – dar bătălia de la Severodoneţk nu va fi o victorie decisivă a Rusiei”, a concluzionat Institutul pentru Război, un think tank american care a urmărit îndeaproape războiul de când a început cu exact patru luni în urmă, pe 24 februarie.

Două luni de lupte intense au decimat semnificativ şi forţele ruse din Severodoneţk, unde populaţia dinainte de război era de aproximativ 100.000 de locuitori.

„Ucraina a doborât o masă semnificativă de trupe ruseşti şi s-a retras”, a declarat pentru Al Jazeera Pavel Luzin, un expert din Rusia la Jamestown Foundation, un think tank din Washington, DC.

Pentru unii observatori, perspectivele pe termen lung ale Moscovei în război nu par promiţătoare din cauza pierderilor mari şi a militarilor demoralizaţi, pe fondul sancţiunilor occidentale care împiedică producerea de armament de înaltă precizie.

„Timpul funcţionează împotriva Rusiei, pentru că potenţialul său militar este în mare măsură de neînlocuit”, a spus el.

Severodoneţk se află pe râul Siversky Doneţ pe care ruşii au încercat fără succes să-l traverseze de mai multe ori – cu pierderi mari de forţă de luptă şi de vehicule blindate.

Unul dintre motivele pentru care Severodoneţk a căzut a fost din cauza superiorităţii Rusiei în artilerie. Moscova a folosit mai multe lansatoare de rachete, bombardiere şi chiar rachete de croazieră învechite Tochka U pentru a ataca poziţiile şi zonele rezidenţiale ucrainene.

Cu toate acestea, preluarea întregii regiuni Lugansk – care pare iminentă după potenţiala cădere a  Lysychansk-ulu nu va aduce victoria pe care preşedintele rus Vladimir Putin şi-o doreşte.

Cu luni în urmă, trupele ruse nu au reuşit să pună mâna pe Kiev şi nordul Ucrainei, pierzând mii de trupe şi sute de tancuri şi vehicule blindate, fiind acuzate şi de comiterea de crime de război împotriva civililor. Ele s-au retras la începutul lunii aprilie, iar Putin a spus că Rusia se va concentra pe capturarea regiunii Donbas, care include Lugansk şi Doneţk.

Dar cel puţin două cincimi din Doneţk, o provincie mult mai mare şi mai populată, este încă sub controlul forţelor ucrainene. Ei au construit acolo instalaţii extinse de apărare de când rebelii au capturat o treime din Doneţk în 2014 – iar preluarea lor se va dovedi mult mai dificilă decât capturarea Lugansk-ului.

Între timp, consecinţele economice imediate ale pierderii întregului Lugansk sunt minime. Nucleul industrial din Lugansk, cu zeci de centrale, centrale electrice şi mine de cărbune, se află sub controlul rebelilor din 2014, în timp ce partea controlată de Kiev era în mare parte formată din terenuri agricole.

Singurele zone industriale de acolo erau fabricile chimice şi de celuloză din Severodonetsk, Lysychansk şi oraşul Rubijne, care fuseseră preluate la începutul lunii mai.

Uzinele aproape că au încetat să funcţioneze din cauza ostilităţilor şi a schimbării liniei frontului, a declarat analistul Aleksey Kushch, din Kiev. „Efectul economic este minuscul”, a spus el pentru Al Jazeera.

Pierderea Mariupolului, care a servit drept capitală administrativă a părţii controlate de ucraineană a Doneţk, a fost mult mai semnificativă, deoarece oraşul era un port maritim crucial şi avea două fabrici de oţel uriaşe care reprezentau o parte considerabilă din producţia de oţel a Ucrainei, a spus el. .

Între timp, luptele de la Severodoneţk au arătat că forţele ucrainene ar putea atinge în curând paritatea cu trupele ruse, deoarece Moscova îşi pierde rezervele, moralul şi armamentul de încredere.

„Sunt epuizaţi”, a spus expertul militar Romanenko despre ruşi

Pe măsură ce Ucraina şi-a reorganizat trupele în urma înfrângerii, Kremlinul şi-a menţinut naraţiunea criticată pe scară largă conform căreia Europa de astăzi este similară cu Germania nazistă sub Adolf Hitler.

„Când era pe cale să înceapă al Doilea Război Mondial, Hitler a adunat o parte semnificativă, dacă nu majoritatea naţiunilor europene, pentru un război împotriva URSS”, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov. „În aceste zile, Uniunea Europeană împreună cu NATO adună o coaliţie modernă pentru a duce un război împotriva Federaţiei Ruse.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite