Analiză CNN: Valul se schimbă în Ucraina pe măsură ce ruşii fac progrese în Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardamente în Lîsîceansk FOTO AFP
Bombardamente în Lîsîceansk FOTO AFP

Forţele ruse au, probabil, cea mai bună perioadă a lor de la începutul invaziei din Ucraina, în urmă cu patru luni, relatează CNN.

După eşecul strategic suferit la Kiev şi Harkov, forţele ruse s-au axat pe Donbas, unde au cucerit aproape în întregime teritoriul regiunii Luhansk, îşi consolidează poziţii de atac spre sudul Ucrainei, îşi îmbunătăţesc logistica şi structura de comandă şi ţin la depărtare dronele ucrainene.

În ultima săptămână, ruşii au fost răsplătiţi pentru bombardamentele lor intense - unii ar spune nemiloase - asupra ultimelor părţi apărate de ucraineni în Luhansk. Însă, în cele din urmă, ucrainenii au fost nevoiţi să se retragă din Severodoneţk şi au pierdut împrejurimi la sud de Lîsîceansk.

Şeful Republicii Populare Luhansk, Leonid Pasecinik, a prezis vinerea trecută că forţele ruse vor încercui complet Lîsîceansk în două sau trei zile. Nu s-a întâmplat până acum, dar oraşul este într-un pericol iminent.

De asemenea, forţele ruse au intensificat atacurile în regiunea Doneţk, apropiindu-se de o centură de la Sloviansk prin Kramatorsk şi până la Kosteantînivka.

La Lîsîceansk şi în alte oraşe aflate de-a lungul liniei şerpuitoare a frontului, care trece prin cinci regiuni, ucrainenii s-ar putea să se confrunte cu repetarea scenariului de la Severodoneţk, unde au fost bombardaţi pentru a fi forţaţi să se retragă. Pur şi simplu nu a mai rămas nimic de apărat.

Dilema imediată pentru armata ucraineană este dacă rămâne hotărâtă să apere Lîsîceansk, cu riscul de a pierde trupe şi arme dacă oraşul este încercuit, sau dacă se va retrage pe o nouă linie defensivă.

Soldati ucraineni in Lîsîceansk FOTO AFP

Soldaţi ucraineni în Lîsîceansk FOTO AFP

Se pare că ruşii nu fac în prezent progrese mari dinspre Izium, în nord, către Sloviansk, în ciuda încercărilor repetate de a străpunge liniile ucrainene. Chiar şi aşa, oficialii ucraineni au avertizat duminică că forţele ruse se mobilizează la nord de Sloviansk. Armata rusă poate desfăşura rapid o mână de grupuri tactice de batalion care se află peste graniţă.

Unii bloggeri militari ruşi nu se arată optimişti. Iuri Kotionok, de exemplu, crede că armata rusă nu dispune de suficiente resurse umane pentru a încercui oraşele puternic fortificate Sloviansk şi Kramatorsk.

Pe termen lung, cea mai bună speranţă a ucrainenilor este să reducă treptat dezavantajul în privinţa puterii de foc pe măsura primirii unor arme occidentale capabile să distrugă artileria rusă, dar şi sisteme de rachetă şi posturi de comandă ale inamicilor aflate mult în spatele frontului.

Dar arme precum sistemul de rachete HIMARS, care are o rază de acţiune de 70 de kilometri în configuraţia furnizată Ucrainei, necesită câteva săptămâni de antrenament, iar, în Donbas, câteva săptămâni înseamnă mult timp având în vedere presiunea existentă acum asupra forţelor ucrainene.

Această presiune este cu atât mai mare cu cât multe dintre unităţile dislocate în regiune sunt printre cele mai experimentate ale armatei ucrainene. Ele sunt uzate de intensitatea bombardamentelor ruseşti şi nu sunt uşor de înlocuit.

La rândul lor, ruşii au învăţat, se pare, din greşelile făcute în tentativa de a captura Kievul. Apărarea antiaeriană, care se bazează pe S-300, este prevăzută acum să ofere mai degrabă o acoperire extinsă decât locală, reducând astfel eficienţa dronelor de atac ucrainene.

Structura de comandă a războiului a fost reorganizată cu noi comandanţi pentru forţele sudice şi centrale sub conducerea generală a ministrului adjunct al Apărării Ghenadi Jidko.

Poate că nu este o întâmplare faptul că prima vizită raportată pe front a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a produs în timp ce valul pare să curgă în favoarea Rusiei.

Marea necunoscută este dacă actualele succese de pe câmpul de luptă ar putea încuraja Rusia să continue dincolo de obiectivele aşa-zisei „operaţiuni militare speciale”, adică dincolo de Donbas.

Cel mai rău scenariu pentru ucraineni este un avans al ruşilor până la râul Dnipro, care separă Ucraina în două. Dar această posibilitate rămâne deocamdată destul de îndepărtată. Forţele ucrainene încă apără aproximativ 12.000 de kilometri din regiunea Doneţk.

În acelaşi timp, o contraofensivă este posibilă. Şi ruşii suferă din cauza pierderilor şi uzurii. Oficialii occidentali cred că unele grupuri tactice de batalion ale ruşilor au fost reconstituite.

În ceea ce priveşte susţinerea internaţională, Ucraina continuă să aibă parte de ea. Liderii G7 tocmai s-au arătat alarmaţi de riscul oboselii părţii atacate şi s-au arătat dispuşi să o ajute, cu arme şi noi sancţiuni împotriva agresorului.

„Comportamentul Rusiei şi atrocităţile comise de Putin nu trebuie să se normalizeze în ochii lumii”, a avertizat preşedintele american Joe Biden.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite