ANALIZĂ Ripostă la CRIZA EURO: Decizii cheie la reuniunea UE de la Bruxelles. De unde vin miliarde de euro pentru datorii, joburi şi creştere economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii statelor euro şi non euro din UE se întâlnesc luni, la Bruxelles - unde va fi grevă generală - la un aşa numit Consiliu informal, prima reuniune la acest nivel din 2012, pentru a discuta despre soluţiile crizei datoriilor. Problemele cheie care rămân pe agenda liderilor UE se referă la: Grecia şi acordul tensionat cu creditorii săi privaţi pentru iertarea datoriilor, la capacitatea de împrumut a zonei euro şi funcţionarea

O nouă chestiune pe care toate capitalele europene vor să o discute - creşterea economică şi crearea de locuri de muncă - porneşte de la câteva propuneri extrem de controversate.

1. Planul anti-recesiune al UE: cum să aibă UE creştere economică şi joburi.

Acesta va fi un punct cheie nou al reuniunii de luni după ce, politicienii, experţii şi, mai recent, agenţiile de rating au ajuns la o concluzie comună: doar măsurile de austeritate - care restrâng consumul şi creditarea din cauza neîncrederii populaţiei, respectiv a băncilor - nu sunt singura soluţie la criza datoriilor. Standard&Poors a avertizat recent, odată cu retrogradarea ratingurilor unor economii importante din zona euro, că "mono strategia UE bazată doar pe pilonul austerităţii este auto-distructivă". Un aşa numit plan secret franco-german susţine câteva măsuri cheie, controversate, pentru creştere economică şi relansarea pieţei muncii şi cere consolidarea taxelor în mediul de afaceri la nivel UE, promovează introducerea taxei pe tranzacţiile financiare şi insistă pe redirecţionarea a cel puţin 25% din fondurile europene necheltuite spre un program pentru investiţii şi competitivitate.

Citeşte şi: Cum vrea Franţa şi Germania să ia banii din fondurile UE şi cum a reacţionat Bruxelles-ul

Citeşte şi: UNDE au ajuns negocierile privind viitorul tratat fiscal al UE

2. Tratatul fiscal al UE a ajuns la acordul politic

Acordul interguvernamental plănuit la precedentul summit care a avut loc pe 8-9 decembrie, la Bruxelles, şi care introduce reguli privind limitarea deficitului şi datoriei publice pentru ţările semnatare va intra în dezbaterea liderilor statelor membre. Ultima propunere a conţinutului acordului - care cel mai probabil va purta numele de tratat internaţional pentru disciplina fiscală - a fost déjà discutată în consiliul ministrilor de finanţe şi al celui pentru afaceri generale. VEZI cele mai importante decizii şi tensiuni de la precedentul summit. Marea Britanie a blocat UE

Trei puncte au mai rămas nelămurite: regulile să se refere doar la deficit sau şi la datoria publică, numărul de ţări care trebuie să-l ratifice şi unde vor sta membrii non euro atunci când colegii lor iau decizii privind moneda unică. Deocamdată statele care nu au aderat încă la moneda unică, dar sunt chemate să semneze tratatul fiscal nu participă la întâlnirile liderilor din statele euro (17). POLONIA joacă tare! Nu suntem la masa euro, nu semnăm tratatul. Rămâi pe Adevarul Europa să citeşti care va fi poziţia României

3. Puterea de împrumut a zonei euro: Ce sumă ar convinge pieţele şi FMI

Liderii UE vor lua decizia finală privind funcţionarea Mecanismului European de Stabilitate - fondul permanent de urgenţă la dispoziţia zonei eruo şi care va intra în vigoare la jumătatea acestui an şi nu în 2013 aşa cum fusese planificat iniţial. În paralel va funcţiona şi aşa numitul fond temorar de urgenţă - FESF (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară în zona euro).

Capacitatea combinată de împrumut a celor două însă pusă la îndoială de pieţele financiare. FMI a lansat săptămâna trecută un avertisment prin Christine Lagarde care a spus că prima dată zona euro trebuie să-şi consolideze puterea de împrumut şi apoi să se uite la noi resurse de la FMI.

Vezi aici cum va funcţiona noul super-fond de urgenţă

4. Grecia: între faliment şi cedarea suveranităţii? RăspunsuI e la creditorii privaţi ai statului

Grecia rămâne marea problemă a zonei euro cu emoţii mari la mult aşteptatul accord cu sectorul privat prin care creditorii privaţi ar trebui să-şi asume o ştergere consistentă din datoriile statului grec. O ofertă a creditorilor privaţi a fost respinsă lunea trecută de miniştrii de finanţe ai zonei euro în timp ce oficialii de la Atena au anunţat, o zi mai târziu, că sunt în măsură să ajungă la un compromis.

Liderii UE au avertizat: fără acordul cu creditorii privaţi nicio altă tranşă de ajutor nu mai pleacă spre Grecia. Agenţiile de rating au trimis ultima somaţie: am putea declara Grecia în faliment. O soluţie „incendiară" a apărut ieri în Financial Times care citează un raport potrivit căruia controlul finanţelor Greciei ar putea fi preluat de UE moment în care practic suveranitatea ţării ar reveni Bruxelles-ului.

Citeşte care a fost propunerea INCENDIARĂ a Germaniei privind suveranitatea Greciei

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite