Amnesty International raportează bătăi sălbatice şi tortură în Ucraina. Fost prizonier: „Faţa mea a fost zdrobită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişti asistând la înmormântarea unui pro-rus FOTO Reuters
Separatişti asistând la înmormântarea unui pro-rus FOTO Reuters

Sute de prizonieri capturaţi în estul Ucrainei de către separatiştii pro-ruşi sau de către forţele pro-guvernamentale au fost supuşi la rele tratamente şi torturi, arată un raport al Amnesty International. Documentul include mărturii şocante ale celor care au fost răpiţi şi torturaţi.

„Faţa mea a fost zdrobită – m-a lovit cu pumnul în figură, încerca să-mi lovească tot corpul, iar eu puteam să mă acopăr doar cu mâinile. M-am cuibărit într-un colţ şi m-am prins cu mâinile de genunchi. Era nervos pentru că încercam să mă apăr. A plecat şi s-a întors cu un cuţit.“ Hanna, autoarea acestei mărturii teribile a fost răpită de către separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, alături de iubitul său, Fedor, la 27 mai. Motivul: cei doi sunt activiştii pro-ucraineni.

Cei doi au fost ridicaţi chiar din apartamentul propriu de către şapte bărbaţi înarmaţi, au fost legaţi la ochi cu unul dintre steagurile găsite în urma percheziţiei şi supuşi la intergatorii dure. „Eram în stare de şoc, aşa că n-am simţit durere, dar priviţi aceste tăieturi! Oameni de aceeaşi naţionalitate cu tine să te interogheze cu asemenea cruzime! Eram pierdută, eram atât de îngrijorată încât credeam că acela e sfârşitul. Credeam c-am să fiu omorâtă. La finalul interogatoriului, unul dintre ei mi-a zis: «Spune-ţi rugăciunea! Am să te omor». Apoi, m-a tăiat pe ceafă cu un cuţit“, a povestit Hanna celor de la Amnesty International. Cei doi au fost eliberaţi şase zile mai târziu, într-un schimb de prizonieri.

Hanna (foto) şi iubitul său sunt doar doi dintre sutele de ucraineni răpiţi şi supuşi unor interogatorii brutale de către grupurile armate de separatişti pro-ruşi. Raportul Amnesty Internatinal arată dovezi copleşitoare cu privire la torturile şi relele tratamente la care au fost supuşi prizonierii, indiferent că erau protestatari ori jurnalişti.

Documentul arată că forţele pro-guvernamentale sunt respsonsabile şi ele pentru o serie de abuzuri, procentul fiind, totuşi, mai mic. 

hanna ucraina

„Cele mai multe răpiri sunt comise de separatiştii armaţi, victiimele fiind supuse unor bătăi şi torturi care îţi întorc stomacul pe dos. Totuşi, există dovezi pentru un număr mai mic de abuzuri venite din partea forţelor de la Kiev“, arată Denis Krivosheev, director adjunct al Amnesty International pentru Europa şi Asia Centrală, citat de BBC.        

Potrivit datelor oferite de ministerul de Interne din Ucraina, în perioada aprilie-iunie 2014, au fost raportate aproape 500 de abuzuri. Potrivit ONU, numărul răpirilor din ultimele trei luni a ajuns la 222.

Persoanele intervievate de Amnesty International au povestit că, pe durata perioadei în care au fost reţinute, au tăiate cu cuţitul, arse cu ţigara, supuse la violenţe sexuale şi ameninţate cu moartea. Raportul organizaţiei arată că prizonierii sunt luaţi de pe teritoriile din estul Ucrainei, în regiunile Luhansk şi Doneţk. „Sunt vizaţi poliţiştii, militariişi oficialii locali, dar şi jurnaliştii, politicienii, activiştii, membrii comisiilor electorale şi oamenii de afaceri“, se arată în raport.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite