Americanii, impresionaţi de modul în care acţionează militarii români pe Dunăre VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construirea unui pod peste un cursmajor de apă în cadrul SG 2017 Foto: defencenews.com
Construirea unui pod peste un cursmajor de apă în cadrul SG 2017 Foto: defencenews.com

Ofiţerii americani care au participat la exerciţiul multinaţional Saber Guardian 17, condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa şi care s-a desfăşurat în perioada 11-20 iulie pe teritoriile Bulgariei, României şi Ungariei, s-au declarat plăcut impresionaţi de modul în care au acţionat militarii români.

Una dintre cele mai plăcute surprize a venit în contextul executării, la Borduşani, pe malul Dunării, lângă Fereşti, a unei secvenţe de forţare a traversării unui curs major de apă cu un grup de nave fluviale, alcătuit dintr-un monitor, două vedete blindate, două vedete dragoare, dar şi un detaşament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marină şi o structură de comandă.

La finalul acestui exerciţiu, general-locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a declarat că, după ce a văzut cu ochii lui manevrele, are „mai multă încredere“ decât a avut până acum în capacitatea ţărilor de la Marea Neagră de a efectua operaţiuni complexe, a scris Defense News.

Publicaţia citată a punctat că, pe data de 16 iulie, în mai puţin de două ore, militarii români au dovedit că pot determina inamicul să se retragă şi să construiască o apărare pentru a facilita traversarea unui fluviu de către vehicule de luptă folosind în acest scop capacităţi specifice tuturor domeniilor. 

„Dunărea este ca o autostradă“

Ben Hodges a recunoscut pentru Defense News că nu i-a trecut niciodată prin minte că românii „au o putere de acest fel suficient de mare încât să se poate deplasa în amonte şi în aval pe Dunăre“, întrucât până acum nu a fost o situaţie pe care să o ia în calcul. „Dar, acum, marile fluvii din Europa sunt, evident, parte din mediul“ de luptă.

Armata americană dezvoltă conceptul de luptă multi-domeniu ca o parte-cheie a viitoarelor sale operaţiuni împotriva unor adversari care au forţe similare lor, cum ar fi Rusia, astfel că este de înţeles că Armata SUA şi aliaţii săi exersează modul în care poate fi folosit acest concept în Europa, unde există cea mai mare ameninţare asupra unor ţări din partea Moscovei.

Alegerea Dunării pentru un exerciţiu de această natură este, de asemenea, relevantă din punct de vedere strategic. 

„Dunărea este ca o autostradă“, a afirmat general-locotenentul american, subliniind că fluviul este important pentru comerţ şi, „probabil, cel mai important curs de apă din Europa“, având în vedere că traversează mai multe ţări membre NATO.

Saber Guardian 2017 a inclus şi un exerciţiu în care geniştii români şi germani au „construit“ poduri plutitoare peste Olt, astfel încât trupele să poată traversa râul. 

„Nu poţi apăra sau recupera teritorii în Europa fără să treci cursuri de apă“, a subliniat locotenent-colonelul Adam Lackey, comandantul Regimentului 2 Cavalerie al SUA de la Vilseck, Germania, notează stripes.com.

Aproape 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de ţări aliate şi partenere au participat la exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2017, aceasta fiind cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de pregătire din acest an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite