Americanii analizează posibilitatea de a înarma Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Obama analizează posibilitatea de a trimite armament şi echipament defensiv Kievului, în contextul în care separatiştii proruşi din estul ţării primesc constant ajutoare din Rusia.

Comandantul militar al NATO şi oficiali ai administraţiei americane trebuie să decidă dacă vor susţine înarmarea forţelor ucrainene care luptă cu separatiştii proruşi din estul ţării, transmite cotidianul american „The New York Times”.

În ciuda declaraţiilor făcute de oficialii de la Kiev, care susţineau încă din vară că americanii vor începe să le trimită arme, preşedintele Barack Obama nu a luat încă decizia de a trimite „armament letal”. Acum însă, intensificarea luptelor din regiunea Donbass forţează SUA şi NATO să decidă dacă vor interveni şi astefl pentru a sprijini Ucraina. 

Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor militare NATO, s-a pronunţat deja în favoarea înarmării Ucrainei, în timp ce John Kerry, Secretarul american de Stat, este deschis la discuţii, susţin jurnaliştii americani. 

O posibilă implicare a Alianţei Nord-Atlantice în conflictul ucrainean a fost respinsă anterior de către cinci membri NATO, inclusiv de Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, oficialii alianţei au subliniat ca NATO nu poate trimite arme letale unui stat non-membru, însă ţările acestei alianţe au dreptul.

Statele Unite au acuzat Rusia că desfăşoară un război indirect în Ucraina, dar au exclus până în prezent să furnizeze arme autorităţilor de la Kiev.

Casa Albă limitează susţinerea americană la un ajutor „neletal”, care include veste antiglonţ, echipament medical şi radare pentru detectarea tirurilor de mortier.

„Deşi rămânem concentraţi pe căutarea unei soluţii prin mijloace diplomatice, evaluăm fără încetare alte opinii pentru a crea un spaţiu pentru o soluţie negociată la această criză", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate, Bernadette Meehan, potrivit AFP. 

Conform Alianţei Nord-Atlantice, Rusia a trimis în estul Ucrainei aproximativ 1.000 de militari, alţi 20.000 de soldaţi aflându-se în apropierea graniţei. Cu toate acestea, Moscova neagă trimiterea unor forţe combatante în ţara vecină şi susţine că soldaţii ruşi din Ucraina se află acolo ca „voluntari”.

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a afrmat că NATO reprezintă „singurul vehicul” prin care Ucraina poate fi protejată în faţa agresiunii ruse. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/violen-ele-se-intensific-in-ucraina" target="_blank">View the story "Violenţele se intensifică în Ucraina" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite