Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, despre situaţia din Republica Moldova: Moscova susţine clar coaliţia. Există o mişcare de a elimina regimurile conduse de oligarhi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat că Moscova susţine formarea coaliţiei de guvernământ din Republica Moldova şi că această poziţie reflectă politica generală a Rusiei.

Ambasadorul a transmis că Rusia are o poziţie foarte clară şi deschisă cu privire la situaţia tensionată din Republica Moldova, reflectată într-un comunicat oficial de presă, pe care îl redăm integral:

„Moscova consideră binevenită formarea coaliţiei şi a guvernului din Republica Moldova. Suntem dedicaţi colaborării cu guvernul ales democratic al Moldovei, pentru a reface relaţiile mutuale benefice Rusia-Moldova în diferite sfere, în concordanţă cu Tratatul de Prietenie şi Cooperare din 2001.

Aşteptăm cu interes o normalizare rapidă a situaţiei de la Chişinău, în interesul tuturor cetăţenilor moldoveni şi a dezvoltării progresive a ţării. Singura cale posibilă pentru a depăşi criza politică internă din Moldova este un dialog în care să fie implicate toate forţele politice responsabile, în concordanţă cu principiile democratice”.

În ceea ce priveşte politica strategică pe termen lung a Rusiei faţă de Republica Moldova, Valeri Kuzmin a menţionat că aceasta reflectă strategia generală a Rusiei, care recunoaşte nevoia de conciliere şi cooperare. Kuzmin a menţionat că nu trebuie antagonizate „procesele de integrare” care au loc în vestul şi în estul Europei. Ambasadorul rus a ţinut să sublinieze că Bruxellesul nu critică abordarea Rusiei, dar atitudinea din teren dovedeşte o poziţie diametral opusă.

Kuzmin a mai menţionat că coaliţia de guvernământ formată în Republica Modova între socialiştii lui Dodon şi proeuropenii ACUM are atât susţinerea Uniunii Europene, cât şi a Rusiei, iar Washingtonul nu se opune.

„Credem că exită o mişcare generală de eliminare a regimurilor conduse de oligarhi”, a precizat ambasadorul. „Situaţia din Moldova este o şansă de aur pentru Bruxelles de a confirma că nu este împotriva conceptului nostru de complementaritate”.

Diplomatul a precizat că Rusia nu a stabilit o listă de condiţii pentru recunoaşterea Guvernului de la Chişinău, spre deosebire de România. „Aşa cum a spus ministrul de Externe în declaraţia oficială, suntem de acord şi sprijinim formarea acestei coaliţii pentru că ne aduce speranţa pentru stabilitate şi relaţii mai bune. Noi nu stabilim o listă de condiţii ca, de exemplu, ministrul dumneavoastră de Externe, pentru că am văzut o declaraţie recentă, o pagină cu o mulţime de condiţii. [...] Dacă este aşa cum pare, că cineva care a pierdut un partid, care a pierdut alegerile, care a eşuat să facă o coaliţie guvernamentală respinge participarea, atunci nu este un comportament democratic şi nu este o practică democratică", a subliniat ambasadorul rus.

Întrebat de către un reporter ce părere are despre noţiunea de federalizare a Republicii Moldova, expusă de Dodon într-o înregistrare, diplomatul rus a menţionat că modelul nu trebuie exclus, pentru că există multe ţări care au avut succes cu acest tip de administrare teritorială, dând exemplu Germania, SUA, Rusia, Malaysia, India, dar că poporul moldovean este cel care trebuie să-şi aleagă viitorul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite