Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, reacţie la ştirea falsă cu anexarea unor teritorii ucrainene de către România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a vorbit, într-o conferinţă de presă, despre informaţiile false la care sunt expuşi românii sau ucrainenii, făcând referire la fake news-ul cu anexarea părţii ucrainene a Bucovinei de către România.

Kuzmin a afirmat că, deşi era destul de clar că românul care a făcut filmuleţul provocator şi l-a postat pe YouTube a spus că acesta este „o simplă fantezie”, multă lume a luat de bună presupusa ameninţare. În ceea ce priveşte reacţia Ucrainei, diplomatul rus a precizat că nu este deloc surprinzătoare, „pentru că acum forţa politică dominantă în Ucraina este naţionalistă radicală”.

În descrierea postării de pe Youtube, autorul înregistrării notează în limba engleză că „acest video reprezintă un prolog pentru un e-book în curs de apariţie”. „Scriitorul” este de fapt un „simplu Youtuber român”, aşa cum el însuşi se declară, numele său fiind Dan Ionescu sau „Dan Magicul”, potrivit paginii sale de Facebook. 

Acum câteva zile,  Anatoli Matios, procurorul militar şef al Ucrainei, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că va solicita o reuniune de urgenţă la cel mai înalt nivel, declarându-se îngrijorat de conţinutul unui video propagandistic, difuzat pe YouTube, în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei, imediat după ce Rusia ar ataca Ucraina

Clipul propagandistic „dezvăluie”, pe fondul melodic apocaliptic al fragmentului „Oh Fortuna” din opera „Carmina Burana”, un „plan diabolic”  ce pare a fi ticluit în secret de către duşmani ai Ucrainei. Intitulată  „Războiul româno-ucrainean din 2022", înregistrarea de sapte minute a fost postată pe YouTube pe data de 26 mai, devenind virală după ce mai multe publicaţii ucrainene au preluat declaraţiile lui Anatoli Matios.

Mesajul provocator al clipului speculează în jurul unei situaţii ipotetice în care Rusia ar declanşa un război de anvergură în estul şi sudul Ucrainei, ceea ce ar oferi autorităţilor române o „nesperată oportunitate” de a-şi „recupera teritoriile istorice din Bucovina”. Înregistrarea mai prezintă o „cronologie” a acţiunilor militare întreprinse de Moscova, precum şi poziţionările strategice ale unităţilor armatei române, iar autorul video-ului încheie cu imaginea steagului românesc, fluturând triumfător,  de data aceasta pe un fond melodic al unui cântect folcloric de dor pentru „Cernăuţiul meu drag”.

Cu referire tot la dezinformare, Kuzmin a precizat că poporul român este foarte prost informat în legătură cu politica internă şi procesele democratice ale Rusiei. El a mai spus că o altă ştire folosită pentru a manipula e cea referitoare la Victor Ponta, care a acuzat PSD-ul că a plătit o firmă, asemănătoare cu Cambridge Analytica, ce urmăreşte activitatea pe Facebook a românilor şi trimite „reclame mincinoase” celor care dau like postărilor sale. Aproximativ o lună mai târziu, G4Media a scris că ar fi vorba despre o firmă din Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite